NAJVEĆI GRAFIT U GRADU: HEP-ov metalni spremnik visok 53 metra dobit će novo ruho

HEP

Umjetnici će ga oslikati prepoznatljivim HEP-ovim bojama.

Toplana na Žitnjaku u sklopu koje se nalazi dimnjak visok 250 metara, neće više biti prepoznatljiva samo po njemu. Naime, HEP Toplinarstvo grafitima će oslikati 53 metra visok i 31 metar širok metalni spremnik u kojem u se čuva zagrijana para koja se po potrebi ispušta za grijanje Zagrepčana. Kada se spremink oslika , to će biti najveći grafit u gradu.  

Iako je spremik zagrijane pare podosta niži od dimnjaka i on je vidljiv iz nekih djelova Zagreba. Još se ne zna kako će biti oslikan, a o tome će se odlučivati na HEP-ovom natječaju za najbolje likovno rješenje.

HEP
HEP

Umjetnicima su zadane boje koje su HEP-ov zaštitni znak, crvena, bijela i plava, a moći će koristiti i njanse sive, žute i zelene. Ne preporučuju se narančasta, ljubičasta i crna, a natpisi su dopušteni.  

Predloženo je da se iskoristi i LED rasvjeta zbog koje bi spremnik bio vidljiv i noću. U natječaju je rečeno da naglasak mora biti na atraktivnosti, ali da se mora jasno vidjeti i HEP-ova briga za okoliš.

Cilj ovog projekta je podizanje identitetske, estetske i urbane vrijednosti građevine i pogona te implementiranje kompleksa Toplane u urbanu strukturu grada – naveli su u HEP-u dodavši da će se potom isto rješenje preslikavati na druge objekte Toplinarstva u Zagrebu, piše Večernji.


Komentari