Najteži pacijenti Vinogradske ostavljeni na cjedilu! Liječnici im odgađaju terapiju koja život znači, ’Nemamo zaliha’

Foto: Matija Habljak/PIXSELL/Ilustracija

Nakon Medike, i Oktal Pharma prekinula je isporuku lijekova dijelu bolnica zbog neplaćenih dugova, a špekulira se i kako Pliva čini isto, iako to ne žele priznati. Dakako, to ponajviše utječe na same bolnice, a time i pacijente koji nerijetko ovise o tim lijekovima koji mogu biti i poprilično skupio.

Kako javlja Dnevnik.hr, jedna takva i Vinogradska je bolnica koja na zalihama više nema pojedinih tzv. pametnih lijekova za onkološke bolesnike čija cijena na mjesečnoj razini može doseći i do 100.000 kuna.

Vijesti su potvrdili i iz KBC-a pa navode kako već zovu pacijente da ih obavijeste. Već u četvrtak odgodili su dvoje bolesnika, a za petak čak njih petero. Tvrde kako će biti pozvani kada se uspostavi isporuka lijekova bolnici, no svi oni boluju od karcinoma, iznimno teške bolesti u kojoj je svaka minuta važna.

Stoga se pomalo počinju i buniti. Kako govori Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU i oni zaprimaju pozive od korisnica koje su ostale bez terapije.

“Možete li zamisliti situaciju da vam netko kaže da nema lijeka o kojem vam život ovisi?”, ističu pa dodaju kako ovakvo ponašanje narušava njihovo pravo na zdravlje i život.

No, one ne žele izlaziti u javnost s takvim pričama jer ne žele krivima proglasiti svoje liječnike, to svakako ne misle, no boje se mogućih reakcija nakon istupa zbog kojih možda ne bi dobile terapiju uopće.

Komentari