Najstrašnija ŽELJEZNIČKA NESREĆA u Zagrebu 1974.

hr.wikipedia.org

Na današnji 30. kolovoza, dan dogodila se strašna željeznička nesreća u Zagrebu.

Naime, ova prestrašna nesreća dogodila se kad je ekspresni putnički vlak koji je vozio na relaciji Atena-Beograd-Zagreb-Dortmund sa svih devet vagona iskočio iz tračnica na samom ulazu u zagrebački Glavni kolodvor. Sve se to dogodilo u 22 sata i 40 minuta pri brzini od 103km/h, gdje se prevrnuo, a pri čemu je poginulo 167 putnika te neutvrđen broj neidentificiranih putnika.

Ova nesreća smatra se jednom od prvih sedam po težini u Europi. Istraga je pokazala da je vlak vozio neprimjerenom brzinom te je prekasno počeo kočiti.

Posvuda su bila razbacana tijela

U tom trenutku, nitko od mnogobrojnih putnika, čiji točan broj ni danas nije utvrđen, nije bio svjestan da im preostaje manje od tri sata do događaja koji će im zauvijek obilježiti, a mnogima i oduzeti život. Nisu znali da će, na povratku s godišnjih odmora misli uperenih na prelijepe trenutke provedene daleko od radnih obaveza, vlak u kojem se nalaze zbog prevelike brzine iskočiti iz tračnica na samu ulazu u zagrebački glavni kolodvor, na 719. metru od ulaza na IIa kolosjek, piše Jutarnji list.

Naime,  u spašavanju preživjelih i izvlačenjem onih zarobljenih u smrskanim vagonima sudjelovao je velik broj spasilačkih ekipa. U njima su bili liječnici, vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite i vojske, željezničari… No, za mnoge je bilo prekasno.

Strojovođa osuđen na 15 godina zatvora

Naknadno istraživanje isključilo je mogućnosti tehničkih pogrešaka, a optuženi su za uzrok nesreće strojovođa Nikola Knežević i njegov asistent Stjepan Varga, koji su preživjeli. Istražitelji nisu bili istog mišljenja je li nesreći uzrokovalo utjecanje alkohola ili su jednostavno zaspali, ali najvjerojatniji uzrok je bila njihova iscrpljenost; njih su obojica u proteklom mjesecu prošli 300 sati rada, a prije nesreće bez ostatka radili su 51 sat. Unatoč toj olakšavajućoj okolnosti strojevođa je osuđen na 15 godina zatvora dok je njegov pomoćnik na 8.

Nije isključeno da je vlak zbog niskog stadija željezničke infrastrukture kasnio u dolascima i stoga je strojevođa ubrzanjem vožnje htio ući na zagrebački kolodvor na vrijeme.

 

 

 

 

 

 

 

 


Komentari