Najskromnija blagdanska košarica 500 kuna: Zagrebački penzioneri od Grada dobili 100 kuna božićnice

direct.kodex.me

Blagdanska košarica ovih praznika, objavili su sindikati, iznosi 2.500 kuna za one bogatije, a za one najsiromašnije samo – 500 do 600 kuna.

“Tradicionalna potrošačka košarica za tročlanu obitelj iznosi oko 2500 tisuće kuna. Ona malo manje tradicionalna je negdje oko 1500 kuna, dok je ona najsiromašnija, ali doista siromašna negdje između 500 i 600 kuna, što znači da neki ljudi neće moći potrošiti niti tih 500 kuna i to je ono što jest problem” – rekao je za RTL  Krešimir Sever predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

U Hrvataskoj ima gotovo 3 tisuće umirovljenika koji imaju samo 330 kuna prosječne mirovine, a njih oko 20 tisuća ima oko 810 kuna. To znači da oko 60% umirovljenika u Hrvatskoj živi ispod potrošakog prosjeka za praznike, prenosi mirovina.hr.

Gradovi daruju umirovljenike, ali skromno

Kao i svake godine, neki gradovi u Hrvatskoj dijele svojim umirovljenicima božićnice, no – iznosi se uvelike razlikuju. Primjerice, grad Zagreb svojim umirovljenicima daje 100 kuna, a tako je bilo i prošle godine. Uz to, pomoć za prosinac se isplaćuje u iznosima od 300 do 500 kuna. Nedovoljno ni za najskromniju blagdansku košaricu.

Tako će, nažalost, biti i riječkim penzionerima kojima grad daje bonove u vrijednosti od 300 kuna, prenosi mirovina.hr

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Umag je daleko najšire ruke jer svojim penzionerima isplaćuje vrtoglavih 4 tisuće kuna. Taj istarski gradić pripada manjini gradova koji tako obilato nagrađuju svoje najmudrije članove društva jer iznose od 500 kuna dobivaju opatijski umirovljenici. Velikogorički dobivaju između 400 i 800, a Mali Lošinj daje bonove u iznosima od 400 do tisuću kuna.

Političke igre pod borom

Upravo su božićnice jedan od aseva u rukavu lokalnih političara, koji tako pokušavaju skupiti poene za nadolazeće izborne utrke. Imajmo na umu da su upravo umirovljenici najbrojniji glasači, upozorio je Igor Knežević, glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske.

“Jedna božićnica od 200 do 300 kuna, što će to riješiti? Riješit će možda blagdanski stol, ali što je sa siromaštvom umirovljenika koji ostatak godine moraju živjeti siromašno, nikako, kopati po kontejnerima”, kazao je Knežević za mirovina.hr


Komentari