Najpoznatiji hrvatski zbor prima članove i slavi 70. rođendan uz impresivno djelo

FOTO: Goran Berović

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić prima nove članove.

Velika godišnja audicija za najpoznatiji hrvatski amaterski zbor održat će se u dva termina; u subotu, 7. listopada i u ponedjeljak, 9. listopada 2017., u 19 sati u prostorijama FER-a, dvorana B5, Unska 3, Zagreb. Princip audicije je izuzetno jednostavan i lak za kandidata; dovoljno je pokazati raspon glasa ponavljanjem jednostavnih muzičkih sekvenci. Za članstvo nisu potrebni niti glazbena naobrazba niti glazbeno iskustvo jer zbor IGK je mjesto gdje se potpuni amateri mogu baviti vrhunskom umjetnošću. Preko stotinu Goranovaca, predvođenih maestrom Lukom Vukšićem, s nestrpljenjem iščekuju nove članove obitelji Akademskoga zbora IGK!

Nastupi na humanitarnim spektaklima, Dubrovačkim ljetnim igrama, inauguraciji…

Posljednjih 70 godina, u, kako to Goranovci vole naglasiti, obiteljskom ozračju, nastaju izvedbe vrhunskog klasičnog repertoara, u suradnji s poznatim orkestrima, dirigentima i solistima, ali i važnim hrvatskim institucijama. Pored redovnih koncerata sa Zagrebačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, zbor IGK proteklih je godina surađivao s Josipom Lisac, Maksimom Mrvicom, Tonyjem Cetinskim, Joséom Carrerasom i Invom Mulom, poznatoj po ariji iz filma Peti element. Goranovci su 2014. u zagrebačkoj Areni nastupili uz talijanskog slavuja Andreu Bocellija, a 2015. poveli su publiku u svijet filma uz veličanstvenog Oscarovca Ennija Morriconea. Gostovali su u Bochumu i u Izraelu, gdje su, na poziv Izraelskog simfonijskog orkestra i njihovog osnivača i dirigenta Noama Sheriffa, na četiri uzastopna koncerta izveli Mahlerovu Osmu simfoniju. Zapjevali su i na svečanoj inauguraciji Predsjednice Republike Hrvatske.

Od značajnijih nastupa u koncertnoj sezoni 2016./2017. tu su humanitarni koncert Korak u život, uz Zagrebačku filharmoniju i Prljavo kazalište, obilježavanje 80. rođendana maestra Vladimira Kranjčevića uz Zagrebačku filharmoniju s izvedbom Beethovenove 9. simfonije, Korizmeni koncert u Zagrebačkoj katedrali – J. S. Bach: Muka po Ivanu, proslava 50. godišnjice samostalnog umjetničkog rada Radojke Šverko, Dan grada Zagreba, obilježavanje 50. obljetnice izlaska najvažnijeg albuma svih vremena – “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” legendarnih Beatlesa., uz Beatles Revival Band i brojne izvođače (Oliver Dragojević, Neno Belan, Radojka Šverko…), Carmina Burana na Trgu kralja Tomislava i na Dubrovačkim ljetnim igrama, koncert na 36. Gričkim ljetnim večerima, otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara…


Povratak impresivnog Papandopula za kojeg je došao i Porin

Goranovci su lani osvojili svoj drugi Porin, u kategoriji “Najbolji album klasične glazbe”: Zagrebačka filharmonija i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića za Mozartov Requiem. Podsjetimo, prvi Porin dobili su 1995. za Hrvatsku misu Borisa Papandopula u kategoriji ”Najbolje ponovno izdanje (izvan pop/rock glazbe)”. Novi članovi imat će priliku za izvedbu upravo ovog posebnog hrvatskog djela, u povodu 70. obljetnice utemeljenja zbora IGK. Goranovci, naime, veliku okruglu obljetnicu slave ponovno pripremajući Hrvatsku misu, koju planiraju izvesti u sezoni 2017./2018. Riječ je o reprezentativnom vokalnom djelu maestrova duhovnog opusa, nastalom 1938., a praizvedenom 1942., koje često izvode i strani zborovi. Impresivni isječak Hrvatske mise u izvedbi IGK poslušajte na snimci u poveznici https://www.youtube.com/watch?v=J4bVzuOBF1Q&feature=youtu.be.

‘’Upoznaj nove ljude, nakloni se pljesku publike, putuj s velikom ekipom i doživi svjetla pozornice’’, zaključuju u IGK, pozivajući nove članove. Više o Zboru IGK pronađite na poveznici http://www.igk.hr/index.php?op.

Komentari