NAJNOVIJI PODACI ‘U Hrvatskoj 1313 novoboljelih, 33 osobe su preminule, u Zagrebu 291 novi slučaj’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

U nedjelju su u Hrvatskoj zabilježena 2362 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva ukupno 16926. Preminule su 43 osobe.

Stižu i novi podaci. Nacionalni stožer objavio je kako imamo 1313 novozaraženih koronavirusom.

Hrvatska

“U posljednja 24 sata zabilježeno je 1313 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.699.
Među njima je 1816 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 191 pacijent.

Preminule su 33 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 85519 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1082 preminulo, ukupno se oporavilo 68738 osoba od toga 2507 u posljednja 24 sata.


U samoizolaciji je trenutno 35.071 osoba.

Do danas je ukupno testirano 624.393 osoba, od toga 4861 u posljednja 24 sata.

Od 11 sati održava se i press konferencija Nacionalnog stožera na kojoj su potvrđeni ovi podaci.

“U brojnim županijama je zabilježen manji broj slučajeva nego obično, ali ipak je riječ o ponedjeljku i karakteristika je da se tijekom vikenda nešto manje i testira”, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Krunoslava Capaka, Marija Bubaš.

Davor Božinović rekao je da su u kontaktu s zagrebačkim stožerom.

“Mislim da oni nisu donijeli konkretniju odluku o masovnom testiranju. Danas će razmatrati te detalje. Kako mi vidimo, testiranje antigenskim testovima može pridonijeti brzoj trijaži”, rekao je Božinović.

“Vidjet ćemo kako je to zamislio Zagreb, a onda ćemo o tome konkretnije razgovarati. U svakom slučaju mislim da se time može postići ubrzavanje detekcije pozitivnih građana i onih slučajeva koji su u zaraznoj fazi, kad mogu zaraziti druge”, kazao je.

Na pitanje što se poduzima kad je u pitanju provođenje mjera, Božinović je rekao da su podnesene 24 prekršajne prijave protiv pravnih osoba iz domene ugostiteljstva i naplaćeno više od 600.000 kuna kazne.

“Što se tiče ilegalnih okupljanja, tu će se dodatno angažirati i policija i Civilna zaštita i Državni inspektorat. Pozivam sve koji imaju informaciju da se bilo gdje održavaju ilegalni partyji, molim sve, da ne bismo kaznili sve ugostitelje, sve koji su se angažirali u primjeni epidemioloških mjera i uložili sredstva u poslovanje, pozivam sve građane i medije koji imaju informacije da se bilo što odvija izvan predviđenog radnog vremena ili na nekim ilegalnim lokacijama, da o tome obavijeste policiju ili Civilnu zaštitu ili Inspektorat. Po tome će se djelovati vrlo strogo”, rekao je Božinović.

Božinović je rekao da će pratiti stanje i da zasad ne bi išli u uvođenje novih mjera, ali da će o tome razmišljati, ako se broj zaraženih dodatno poveća.

“One bi išle u dodatne restrikcije broja okupljanja, rad od kuće tamo gdje je moguće, timski rad i rad u smjenama tamo gdje je to moguće”, objasnio je.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je briga za onkološke pacijente u fokusu.

“Briga za onkološke pacijente nam je u fokusu. Do jutros je bilo preko 720 upita. Preko 92 posto se odnosi na problematiku KB Dubrava. Moramo ustrojiti novi poslovni proces i sve bolnice prilagoditi novim uvjetima”, rekao je Beroš.

Grad Zagreb

Kako je rekao Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda ‘Dr. Andrija Štampar’ za Dnevnik.hr, u Zagrebu je u posljednja 24 sata 291 novozaraženi.

Potvrdili su to i na press konferenciji Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

“Zaraženi su povezani s radnom mjestom, dolaskom iz inozemstva i obiteljskim okupljanjima”, rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić.

Mjere samoizolacije izrečene su 777 ljudi. U domovima za starije zaraženo je još 16 ljudi.

“I dalje je složena i teška situacija. Kada je u pitanju zdravstveni sustav, 162 zdravstvena djelatnika su pozitivna, a u izolaciji 161 djelatnik. To izrazit otežava djelovanje. U karanteni imamo sedam pacijenata”, rekao je Vjekoslav Jeleč, pročelnik za zdravstvo Grada Zagreba.

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata od koronavirusa je oboljelo 175 osoba, a zaraza je ušla u jedan dom za starije s područja Dugog Sela gdje su pozitivna tri štićenika, dok su u jednom centru za rehabilitaciju sa šireg dugoselskog područja pozitivna četiri štićenika.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije priopćio je u ponedjeljak da je u posljednja 24 sata izliječeno 14 osoba, a trenutno je aktivno 2996 slučajeva.

Najveći broj novih slučajeva, njih 44, zabilježeno je u Velikoj Gorici, 27 je u Samoboru, 17 u Vrbovcu, 12 u Zaprešiću,  deset u Dugom Selu, devet u Svetom Ivanu Zelini,  osam u Brdovcu, šest u Rugvici, po pet u Svetoj Nedelji, Dubravi i Rakovcu, po četiri u Jakovlju i Klinča Selu, po tri u Bistri i Brckovljanima, po dva u Mariji Gorici, Pušći i Dubravici te po jedan slučaj u Jastrebarskom,  Ivanić-Gradu, Luci, Stupniku, Kravarskom, Kloštar Ivaniću i Bedenici.

Samoizolacija je propisana učenicima sedam razreda osnovnih škola i jednom razredu srednjih škola.

Po podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, od početka pandemije evidentirana je 5901 osoba, izliječeno je 2876 osoba, a 29 osoba je preminulo.

Komentari

loading...