Najnoviji podaci! Indeks kvalitete zraka u Zagrebu i danas je jako loš: ‘Nije problem samo u Dugavama’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Stanje onečišćenja zraka u Zagrebu i danas je vrlo visoko i kritično. Naime, prema podacima Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, na mjernoj postaji Zagreb -3, koja je smještena u Dugavama, i jutros je zabilježena velika koncentracija lebdećih čestica PM10, te je ponovo zabilježeno prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 µg/m3.

Koncentracija čestica PM10 justros je iznosila 102,54 µg/m3.

Foto: Screenshot

O ovoj se temi jutros razgovara i u emisiji Hrvatskog radija “U mreži prvog”, gdje su kazali kako je indeks onečišćenja počeo “divljati” 11.siječnja. Kako su nadodali, u ovom je periodu to i normalno te se događa svake godine, a svemu je tome glavni krivac magla i činjenica što nema strujanja zraka.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ pak poručuju kako stvari “nisu alarmantne”, te da je to sve skupa samo upozorenje koje nam govori da je potrebno mijenjati određene životne navike, kao na primjer smanjiti korištenje osobnih automobila.

Jutarnji list pak prenosi kako je kvaliteta zraka u Zagrebu loša već 15 dana, a stručnjaci pojašnjavaju da Zagrepčani moraju znati kako je kvaliteta zraka u gradu zapravo niska. Od dvije moguće kategorije, zrak u Zagrebu spada u onu drugu, koja označava onečišćeni zrak.

Situacija je, kako piše Jutarnji, ista u cijelom gradu te nije kritičan samo Novi Zagreb. Povlačenje je navodno započelo već jučer, no izostanak vjetra doveo je do zadržavanja visokih koncentracijskih čestica.

Čestice PM10 koje su sporne, su inače kombinacija krutih i tekućih tvari koje u zraku lebde, mikroskopski su sitne i ne mogu se vidjeti golim okom. Ulaze u dišne putove, kroz alveole mogu dospjeti u krvotok i prouzročiti štetu, naročito ako na sebi imaju vezane štetne spojeve poput metala. Nastaju prije svega zbog loženja na kruta goriva. Najkritičnija skupina kada se govori o upozorenjima ovog tipa su djeca i starije osobe.


Komentari