‘Najmlađi pacijent na respiratoru ima samo 23 godine’ Ravnatelj KB-a Dubrava otkriva koliko je lijekova preostalo bolnici

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Tzv. covid bolnica u zagrebačkoj Dubravi svakog dana bilježi kontinuirani rast bolesnika, a na liječenju je sve više mlađih pacijenata. Otkrio je to Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava, dodavši da najmlađi pacijent na respiratoru ima samo 23 godine.

“Velika razlika u odnosu na zimu jest da imamo sve više mlađih ljudi. Imamo dosta pacijenata 40-ih, 50-ih ili 60-ih godina čije se stanje brzo pogorša u nekoliko dana i zahtijevaju terapiju visokim dozama kisika ili respiratorom”, rekao je Lukšić za HRT.

Srećom, manje je mrtvih nego u prošlom valu, pošto se zbog dobi mlađi pacijenti brže oporave.

Iako je Europska agencija za lijekove (EMA) je zaključila kako se rizik od zgrušavanja krvi nakon cijepljenja AstraZenecom ne može povezati s dobi, rodom ili povijesti bolesti, naglasila je da je to cjepivo i dalje vrijedno u borbi protiv puno opasnijih zdravstvenih posljedica covida-19.

“Moramo vjerovati regulatornim agencijama i mislim da je važno da se čim više ljudi cijepi. Određene reakcije na to cjepivo postoje, ali korist je, kao što kažu, puno veća”, poručio je Lukšić koji smatra da će Hrvatska morati razmisliti o nabavi drugih cjepiva ako skepsa javnosti prema AstraZeneci bude i dalje rasla.

Što se tiče obustave isporuke lijekova, ravnatelj je rekao kako KB Dubrava ima lijekova za određeno vrijeme.

“Ako bi kriza potrajala, sigurno bismo došli u delikatnu situaciju. Imamo lijekova za još 5-6 dana. Vjerujemo da ćemo naći načina da se premosti ova situacija”, poručio je Lukšić dodajući kako za sada nisu morali ni jednom pacijentu reći da nemaju lijekova za njega.

“Svjesni smo ozbiljnosti i sa svoje strane smo učinili sve što je moguće, ali problem je puno kompleksniji. Činjenica je da naš sustav treba ozbiljnu reformu. Očigledno je da ovaj način nije dobar jer sukcesivno imamo isti problem i rješavamo ga na isti način. Trebamo promijeniti paradigmu odnosa i pristupiti stvarnom restrukturiranju sustava”, objasnio je Lukšić.

Ravnatelj KB-a Dubrava rekao je da se i na današnjem sastanku ekspertne skupine raspravljalo o ponovnoj aktivaciji Arene Zagreb gdje bi se smještali oboljeli od koronavirusa.

“U ovom trenutku Arena neće biti potrebna, ali sve je spremno i ako bi to došlo. Imamo veliko iskustvo iz prethodnih valova i na koncu imamo dovoljan broj respiratora. U mnogim stvarima smo sada u povoljnijoj situaciji nego prije, ali činjenica je da i sve druge bolnice imaju svoje covid-odjele”, zaključio je.

Komentari