ŠVERCERSKE FORE KOJE NE SMIJETE KORISTITI: Ako se vozite ZET-om, na ove rečenice dobro pripazite

blog.dnevnik.hr

Oni koji se po Zagrebu voze u strahu od kontrolora, otkrivaju kako i sami kontrolori već znaju sve švercerske “fore” i na njih imaju spremne odgovore. 

Iako ih šverceri izbjegavaju, u tim neugodnim situacijama suočavanja sa ZET-ovim kontrolorima, moraju se nekako obraniti. Neplatiše se često opravdavaju izjavama poput “vozim se samo jednu stanicu”, “ostala mi je karta kod kuće”, “sad sam ušao, nisam stigao kupiti kartu” ili “I can’t speak Croatian.”

U tom nadmudrivanju ni ZET-ovci ne ostaju “dužni”, a čini se da imaju i već unaprijed spreman odgovor na ove uvjerljive isprike švercera. Ovo su samo neki od njih, a ima ih ozbiljnih ali i šaljivih, piše Likanet.eu. 

“Za cigarete/šminku/mobitel imaš, ali za kartu nemaš?!”

“Šta si našao kontrolu zaje…”

“Policajac te čeka ispred…”

“Moram i ja plaću zaradit…”

“Daj osobnu samo da malo pogledam!”

“Je li i u taksiju kažeš da nemaš para?”

“Sram te može biti, izlazi na sljedećoj stanici!”

“Gospodine to sam čuo samo danas tri puta.”

“Nemoj se praviti blesav.”

“Tramvaj neće krenuti dalje dok ne izađete napolje.”

“Pa ne možemo se ovako ponašati.”

ZET-ovci i građani u začaranom krugu

Naime, nije tajna kako Zagrepčanima ZET-ovi kontrolori nisu nimalo simpatični te kako kritika na njihov račun, nikada ne nedostaje. Smiju li ZET-ovi kontrolori tražiti vašu osobnu iskaznicu te smiju li vam napisati kaznu izvan ZET-ovog vozila samo su neki od misterija i pitanja koja uvijek potežemo u trenutku kada nas kontrolor uhvati u ‘najskupljoj’ vožnji.

No, jedan mladić iz Zagreba podijelio je s javnosti svoje iskustvo sa ZET-ovim kontrolorima ne bi li spriječili eventualno lažno predstavljanje pojedinaca koji tvrde kako su ovlašteni za napisati kaznu zbog vožnje bez karte.

Njegova priča objavljena je u Facebook grupi Zakaj volim Zagreb, a izazvala je pravu raspravu među građanima gdje su, između ostalog, zaključili kako ZET-ov kontrolor može zatražiti osobnu iskaznicu, ali mu ju niste dužni pokazati.

”Imao sam zanimljiv slucaj nedavno kad sam kontrolora karata u tramvaju ZET-a zatrazio da mi pokaze znacku koju nije imao (samo iskaznicu) i rekao je da nije obavezna. Upitom sam dobio odgovor da:

Ulaskom u vozilo ZET-a ovlaštena osoba prijevoznika – kontrolor karata, predstavlja se posebnom iskaznicom i značkom kontrolora. Ukoliko se kontrolor ne predstavi značkom i iskaznicom, ni putnik nije obvezan pokazati voznu kartu ili omogućiti uvid u osobnu iskaznicu.”

Dakle kontrolori trebaju imati i znacku i iskaznicu kod sebe, a u svakom slucaju je pozeljno to traziti na uvid svaki puta kada od vas traze uvid na kartu/pokaz.

Edit: Samo da se ogradim, ovo nije nikakav post za svercanje i slicno, iskljucivo za to da znate da je onaj kontrolor pred vama – pravi kontrolor. Imao sam pokaz”, napisao je mladić na Facebooku.

>>> NEMILOSRDAN LOV ZET-ovih KONTROLORA NA SREDNJOŠKOLCE! Učenica u šoku: ‘Dobro da ne nose oružje’


Komentari