‘Najbolji direktor gradske vodoopskrbe’ Odbio dati podatke o stipendiranju dečka Bandićeve kćeri pa je kažnjen na sudu

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Općinski prekršajni sud u Zagrebu donio je važnu presudu – utvrdio je da je šef zagrebačke gradske tvrtke prekršio zakon, jer je dobio dati podatke s koliko je novaca i zašto financirao školovanje partnera kćeri gradonačelnika Milana Bandića, piše Telegram.

Riječ je o nepravomoćnoj presudi kojom je donedavni direktor zagrebačke vodoopskrbe (ViO) Marin Galijot kažnjen jer redatelju Dariju Juričanu nije dao informacije o stručnoj izobrazbi Vanje Gluščevića.

Juričan tražio podatke

On već neko vrijeme radi u zagrebačkoj gradskoj tvrtki, a Juričana su zanimali detalji odluke kojom mu je odobrena stipendija za jedno privatno sveučilište. Još 2018. je podnio ViO-u, kao tijelu javne vlasti, zahtjev za pristup informacijama. Naveo je da traži obrazloženje Odluke o davanju stipendije zaposleniku Vanji Gluščeviću na Učilištu VERN i popis svih stipendista kojima je VIO od 2010. do 1. kolovoza 2018. plaćala školovanje na školama ili fakultetima u Zagrebu te iznos godišnjih stipendija po pojedincu.

Kako mu Galijot nije odgovorio Juričan se obratio Povjereniku za informiranje. I njega je Galijot ignorirao, pa je povjerenik protiv njega pokrenuo postupak na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu. Sada je zbog svog poteza kažnjen novčanom kaznom od 5.000 kuna. U međuvremenu je i smijenjen s funkcije, iako je Bandić za njega govorio da je najbolji direktor gradske vodoopskrbe.

Izvlačenje na sudu

Galijot se pokušao izvući svalivši krivnju na svoju glasnogovornicu koja je potvrdila da je Galijota upoznala i s Juričanovim zahtjevom, kao i s dopisima povjerenika za informiranje.

“Nakon što smo u ViO-u dobili rješenje kojim se Dariu Juričanu odobrio pristup određenim informacijama o stipendijama za određene osobe pripremila sam materijale da se izvrši pristup informacijama. Prikupljene informacije predočila sam direktoru, međutim nisam od njega dobila suglasnost da se to pošalje. Ne znam zašto nije bilo suglasnosti. U razloge nisam ulazila”, kazala je glasnogovornica na sudu.

Osim toga navela je i kako je direktor znao za rok što je kako je rekla, bilo navedeno i u dvije požurnice koje su zaprimili, a u njima se upozoravalo i na posljedice nepostupanja.

Sud je na kraju zaključio da je bivši šef ViO-a doista kriv. Zato mu je određena novčana kazna od 5.000 kuna, a na presudu se može žaliti Visokom prekršajnom sudu RH. Inače, zakon za ovaj prekršaj propisuje kaznu i do 20.000 kuna.

“Izrečenu kaznu sud smatra primjerenom. Smatramo da će se njezinim izricanjem postići svrha kažnjavanja i da će ona dovoljno utjecati na okrivljenika da se ubuduće kloni ovakvih i sličnih djela, kao i na svijest građana o povredi javnog poretka, društvene discipline i drugih društvenih vrijednosti, te pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja”, poručila je u presudi sutkinja Arijana Mance.

Dario Juričan za Telegram je rekao kako je zadovoljan odlukom suda jer je od Zagrebačkog holdinga vrlo teško dobivao tražene informacije.

“Od Grada Zagreba dobio bih oko 80 posto traženih podataka, a od Zagrebačkog holdinga jedva 20 posto” rekao je Juričan.

 

 

Komentari