Najavljena promjena vremena konačno stiže: Temperature će znatno pasti

Tomislav Jugkala / Facebook

Posljednji tjedan kolovoza donio je vruće i sparno vrijeme, no to će se uskoro promijeniti. Po svim prognozama, rujan donosi izraženiju promjenu vremena.

Ipak, promjena neće doći odmah, za osvježenje će se trebati strpiti do ponedjeljka, a u međuvremenu Hrvatskoj prijeti povećana opasnost od još jednog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Stoga će sljedećih par dana btit pretežno sunčano, samo uz rijetke mjestimične pljuskove, uglavnom u kopnenom području.

No, kako Zoran Vakula javlja u svojoj prognozi za HRT, početkom novog tjedna sve je  vjerojatnija izraženija promjena vremena, uz češću i obilniju kišu te pad temperature, a na Jadranu i nevere, uz najprije jugo, zatim i buru.

Velika promjena očekuje se na području Zagreba.

Do ponedjeljka vruće i sparno

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a pripremila je prognozu za idućih nekoliko dana.

Za središnju Hrvatsku najavila je mogućnost jutarnje magle. Popodne i navečer pak raste vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu koji ponegdje mogu biti i intenzivniji.

Dodaje kako je od ponedjeljka nadalje sve vjerojatnija izraženija promjena vremena.

“Do kraja ovoga tjedna na kopnu će biti većinom sunčano, a vrućinu i sparinu ponegdje mogu prekinuti lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Najveća je vjerojatnost za njih u zapadnim predjelima, posebice uz gore i planine.

No, početkom novoga tjedna sve je vjerojatnija izraženija promjena vremena – ponegdje uz moguću obilniju kišu, na Jadranu i nevere, te pad temperature, u ponedjeljak i jako jugo, zatim buru. No do tada ljubitelji ljeta mogu uživati u suncu i vrućini, pa i vrlo toplom moru, oko Lastova čak i temperature od 28°C. U noći i ujutro puhat će povremeno umjerena bura, a danju pak sjeverozapadnjak i jugozapadnjak”.

Prvo toplinski val pa drastični pad temperatura

Prema podacima DHMZ-a, najprije nam ovog vikenda slijedi toplinski val.

Za sada se prognozira da će biti umjeren, ali će zahvatiti cijelu zemlju u subotu, a u većem dijelu zemlje će se zadržati i tijekom nedjelje.

No, početkom sljedećeg tjedna će doći do kiše koja će drastično sniziti temperature, posebno u predjelu Zagreba. Tako bi prema trenutno dostupnim prognozama temperatura u Zagrebu sljedećeg utorka trebala biti samo 13°C.

Temperature će osim u Zagrebu pasti i diljem zemlje.

Komentari