NAIŠLI NA PROBLEME: Centar za mlade grada Zagreba se zatvara zbog nemogućnosti financiranja, evo što kažu iz Grada

Foto: Centar za mlade grada Zagreba / Facebook

“Dragi naši, obavještavamo vas da od 18. siječnja 2021. zatvaramo svoja vrata u samom srcu Zagreba i nakon 26 mjeseci rada. Iako vrlo nerado, odlučili smo postupiti tako zbog nemogućnosti financiranja. Neki kažu da je prvih sedam godina najteže, a budući da nismo doživjeli toliko, možemo reći da nam je treća godina bila presudna. Najtužniji smo zbog svih mladih koji su tek trebali upoznati Centar i kroz njega razvijati svoje potencijale, a više nemaju priliku za to. Hvala od srca svim mladima, partnerima i simpatizerima koji su podržavali naš rad. Iznimno nam je drago da smo u nešto više od dvije godine postojanja bili uzor drugim tek pokrenutim centrima za mlade diljem Hrvatske. Nadamo se da ovo nije konačno zbogom”, napisali su iz Centra za mlade grada Zagreba 18. siječnja na svojoj Facebook stranici.

Centar za mlade grada Zagreba zatvara svoja vrata ?

Dragi naši,
obavještavamo vas da od 18. siječnja 2021. zatvaramo…

Objavljuje Centar za mlade grada ZagrebaPonedjeljak, 18. siječnja 2021.

Razgovarali smo sa Svjetlanom Marijon iz Centra, inače i predsjednicom udruge Zamisli i članicom Europskog gospodarskog i socijalnog odbora. Ona govori kako im je nemoguće odraditi projekte bez financijske potpore iz proračuna Grada Zagreba, zbog čijeg su prestanka financiranja, prema njezinim riječima, primorani na ovaj korak. Grad Zagreb u proračun za 2021. godinu nije uvrstio financiranje udruga za mlade, govori.

“Zatvaramo svoja vrata u smislu da ne možemo raditi neke nove planove, no stare ćemo završiti”, istaknula je.

Marijon je 2017. godine osmislila projekt, kad je vidjela poziv za natječaj od Grada i obratila se svim udrugama u gradu Zagrebu kako bi zajedno prijavili projekt te stvorili infrastrukturu, odnosno jedan prostor u kojem bi provodili aktivnosti. Osigurali su prostor u centru grada, a u projekt je bilo uključeno trideset udruga i započeo je 18. svibnja 2018. godine. Jedan od partnera je bio Grad Zagreb, koji ih je financijski podupirao.

Inače, ideju za Centar u Zagrebu je dobila jer je to format koji djeluje u Europi u različitim gradovima kao lokalni rad s mladima. Dosta ih je posjećivala i razmišljala kako bi bilo dobro da postoje iu Zagrebu. Ne samo jedan, već, s vremenom, više njih.

Centar za mlade grada Zagreba zamišljen je tako da se u njemu pružaju različite usluge koje su besplatne mladima. Radionice, edukacije, pripreme za tržište rada, jačanje osobnih kompetencija, osnaživanje u smislu kreativnog rada, jačanje samopouzdanja, javnog nastupa, medijske i financijske pismenosti, sve je to bilo u programu.

Primjer jedne radionice je onaj gdje je Hrvatski zavod za zapošljavanje radio predstavljanje svojih programa za mlade, za samozapošljavanje te nezaposlene, a radionice je održavao i Centar za socijalnu skrb na kojima su s mladima razgovarali psiholozi i pedagozi, a odvijali su se i individualni razgovori u vidu savjetovanja.

“U proračunu Grada Zagreba za 2021. godinu osigurana su sredstva za financiranje udruga i njihovih programa/projekata, a ista će biti realizirana putem Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga iz područja udruga mladih ili udruga za mlade te putem Javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu jednokratnih financijskih potpora udrugama. U interesu Grada Zagreba je podržati aktivnosti udruga koje imaju za cilj okupljanje mladih (centri za mlade, info centri te volonterski centri za mlade), programski raditi u njihovu korist, dugoročno značajno pridonijeti stvaranju dobre slike društva te će se u skladu s navedenim i donositi odluke o financiranju u 2021. godini”, kažu nam iz Gradskog ureda za sport i mlade.

Ima li Centar za mlade grada Zagreba razloga za brigu ili ne, izaći će na vidjelo u narednim tjednima, ili mjesecima.


Komentari