NAGODBA VELIKE AFERE: Među čak 12 optuženih nalazi se i Mamićeva nećakinja! Priznali da su oformili zločinačku organizaciju

Pixabay

Dvanaestero optuženika i jedna udruga iz afere Westgate na Županijskom sudu u Zagrebu osuđeni su na uvjetne te novčane kazne i društveno koristan rad. Priznali su nedjela i nagodili se s tužiteljstvom zbog udruživanja u zločinačku organizaciju koja je potom u lancu poreznih prijava izvlačila novac iz vlastitih tvrtki.

Miroslav Slavković je osuđen uvjetno na godina dana zatvora, ali mu se kazna pretvara se u rad za opće dobro. Dosuđena mu je i sporedna novčana kazna od 500.000 kuna te mu se oduzima 50.000 kuna.

Ante Mlinarić je uvjetno osuđen na godinu dana zatvora te mu je zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro, a dužan je platiti i kaznu od 400.000 kuna.

Nikica Čubrić je osuđen na godinu dana zatvora, uz rok kušnje od pet godina te mu je dosuđena i sporedna novčana kazna od 300.000 kuna.

Zvonku Čubriću dosuđena je uvjetna kazna zatvora od godine dana, ali je zamijenjena radom za opće dobro. Uz to, dužan je platiti sporednu novačnu kaznu u iznosu od 300.000 kuna.

Oliver Tomas osuđen je na godinu dana zatvora te mu je kazna također zamijenjena radom za opće dobro, a mora platiti i sporednu novčanu kaznu od 300.000 kuna.

Srđanu Ivaniševiću je kazna od 10 mjeseci zatvora zamijenjena radom za opće dobro, uz novčanu kaznu od 150.000 kuna.

Edvard Galić, inače jedan od najpoznatijih hrvatskih trkača u street raceu, osuđen je na šest mjeseci zatvora, uz dvogodišnji rok kušnje, dok je Udruzi Auto klub Sputnik izrečena kazna u iznosu od 30.000 kuna.

Sanja Bogunović Krnetić osuđena je na 10 mjeseci zatvora, uz rok kušnje od tri godine, a izrečena joj je i novčana kazna od 90.000 kuna.

Matko Pecotić je uvjetno osuđen na sedam mjeseci zatvora, uz rok kušnje od tri godine te kaznu od 90.000 kuna.

Sanda Mamić, nećakinja nekadašnjeg izvršnog dopredsjednika GNK Dinamo Zdravka Mamića, uvjetno je osuđena na osam mjeseci zatvora, uz rok kušnje od tri godine, a dužna je platiti i 40.000 kuna na ime sporedne novčane kazne.

Igor Risek je uvjetno osuđen na osam mjeseci, a u zatvor neće ići ako u naredne četiri godine ne ponovi nedjelo. Dosuđena mu je i sporedna novčana kazna od 20.000 kuna.

Gabor Nagy je osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu, uz rok kušnje od četiri godine.

USKOK je u aferi Westgate ukupno optužio 32 hrvatska državljana te još troje s dvostrukim državljanstvom i jednog državljanina BiH, ali i pet tvrtki te spomenutu udrugu.

Tijekom istrage USKOK je utvrdio kako je skupinu prijavljenih poduzetnika od početka 2009. do travnja 2017. predvodio Svetislav Josimović, a na vrhu zločinačke piramide su bili i Juraj Puškar, Miroslav Slavković, Draćen Becker i Perica Busija.

Prema neslužbenim informacijama novac je među ostalim izvučen iz tvrtki Westgate Shopping City Zagreb, Trgovački centar Zagreb, Oktal Pharma, Emporion Plus i drugih.

Optužnicom se Josimoviću kao vlasniku šest tvrtki te drugookrivljenom Puškaru kao vlasniku četiri tvrtki, stavljalo na teret da su od početka 2009. do kraja travnja 2017. na području Zagreba i Zagrebačke županije povezali Slavkovića, Beckera i Busijukoji su izvlačili novac iz tvrtki i obrta izdavanjem nevjerodostojnih računa te omogućavali njihovim vlasnicima i drugim zainteresiranim osobama uskratu dužnih davanja državnom proračunu.

Kako bi realizirao plan grupe, Josimović je s Puškarom i Slavkovićem pronalazio odgovorne osobe tvrtki i obrta koji su od tih tvrtki htjeli izvući novac, dok su fiktivne račune po njihovim uputama ispostavljali Becker i Busija.

Ostali iz skupine su, prema dogovoru s Josimovićem te s Puškarom i Slavkovićem, nalagali i plaćali račune za robu i usluge koje im stvarno nisu isporučene ili izvršene, pri čemu su Slavković i Becker plaćali fiktivne račune i na štetu vlastitih tvrtki.

Nakon izvršenih uplata, Becker i Busija kao i druge osobe koje su izdavale fiktivne račune, manje iznose uplaćenog novca zadržali su na računima svojih tvrtki i udruga, a za sebe dogovorenu proviziju.

Veći dio novca na temelju fiktivnih računa koje su im izdavali Josimović i Puškar uplaćivali su na račune njihovih tvrtki ili su, također na temelju fiktivnih računa, međusobno vršili daljnja plaćanja. Potom su obavljali neposredne uplate na račune Josimovićevih i Puškarovih tvrtki.

Njih dvojica su, nakon uplata Slavkovićevoj, Beckerovoj i Busijinoj tvrtki te neposrednih uplata tvrtki u kojima su ostali vlasnici, kao i drugih tvrtki i udruge, također međusobno plaćali na temelju fiktivnih računa. Zatim su podizali gotovinu ili su novac prebacivali na svoje i Beckerov račun te podizali gotovinu. Dio novca zadržali su na računima svojih tvrtki i to u iznosu od najmanje 12,9 milijuna kuna.

Ostatak novca u iznosu od najmanje 57 milijuna kuna podignut je u gotovini te je, uz zadržavanje provizije, vraćen optuženima koji su nalagali neosnovana plaćanja.

Ujedno su Slavković i Becker te ostali okrivljeni na temelju fiktivnih računa nezakonito umanjivali porezne obveze čime su oštetili državni proračun za gotovo 7,8 milijuna kuna i za iznos od 6,1 milijun kuna s osnove PDV-a.

Državni proračun i proračun Grada Zagreba i Grada Zaprešića na taj su način oštetili za 1,7 milijuna kuna s osnove neplaćenog poreza i prireza na dohodak.


Komentari