Nadbiskupski dvor pretrpio je tolika oštećenja da je teško procijeniti jesu li gora ona unutarnja ili vanjska, obnova će trajati godinama

FOTO: Zagrebačka nadbiskupija

Prilikom potresa, na sobu kardinala Bozanića, smještenu u sklopu Nadbiskupskog dvora pali su dijelovi katedrale, no ta zgrada zadobila je i velika unutarnja i vanjska oštećenja, izvijestili su danas nadzorni inženjer na sanaciji Nadbiskupskog dvora i Nadbiskupskog duhovnog stola Boris Blažević te statičar Nenad Tepeš.

Na vanjskoj fasadi zgrade vidljiva su manja oštećenja koje čine horizontalne pukotine zidova na visini 2. kata, vertikalne pukotine svih kružnih kula od krova do tla te oštećenja krovišta uslijed pada dimnjaka te dijelova južnog tornja katedrale.

S druge strane, u unutrašnjosti građevine vidljive su značajne pukotine na svim poprečnim nosivim zidovima u svim etažama, sjeverni uzdužni nosivi zid dobio je nagib prema van (prema katedrali) koji je nastavio kretanje i u tjednu nakon potresa. Isti je sada osiguran od daljnjeg naginjanja čeličnom konstrukcijom s vanjske strane, kazali su.

Prijetilo je i propadanje svodova, ali oni su osigurani hitnim podupiranjem kroz sve tri etaže uzduž cijelog hodnika Nadbiskupskog dvora, istaknuli su.

FOTO: Zagrebačka nadbiskupija

Do štete je došlo i unutar krovišta gdje su se srušili ili značajno strukturno pukli svi dimnjaci, a na sjeverozapadni dio krovišta pali su dijelovi južnog tornja Katedrale te su dva kamena komada probila svod 2. kata i završila u hodniku 2. kata.

Krovište Nadbiskupskog dvora nagnulo se i pomaknulo prema katedrali dok je krovište Alagovićeve kule u sklopu Nadbiskupskog duhovnog stola otišlo u istom smjeru. I zid ispod krovišta Alagovićeve kule popucao je i nagnuo se prema van za više od 10 centimetara.

Sve tri kružne kule, uz Alagovićevua kula pretrpjele su značajna oštećenja, popucali su ili se odvojili gotovo svi kosnici i dio glavnih horizontalnih greda. Na više mjesta došlo je do padanja crijepova.

Oštećenja nisu izbjegli ni prostori unutar prizemlja pa je tako u kapeli Sv. Stjepana Prvomučenika došlo do napuknuća jednog od kamenih svodova, do puknuća dijela kamene rozete u zapadnom zidu, a pojavila se pukotina na svodu pored sjevernog nosivog zida. Vertikalne pukotine koje su postojale i prije potresa, u istočnom zidu na južnom dijelu,  su se povećale.

Oštećeni su svi pregradni zidovi na svim etažama, kao i svi drveni svodovi 1. i 2. kata Nadbiskupskog dvora te zidani svodovi Nadbiskupskog duhovog stola na 1. i 2. katu.

Sanacija dvora bit će dugotrajna, a zgrada se još uvijek osigurava od daljnjih oštećenja, takvi radovi doduše pri kraju su. Nakon toga, snimit će se stanje te izraditi moguća rješenja sanacije i obnove.

FOTO: Zagrebačka nadbiskupija

Uredi Nadbiskupskog duhovnog stola preselili su se u prostore zgrade u Branjugovoj ulici i dosadašnje upravne prostore Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Vlaškoj. Ured Zagrebačkog nadbiskupa smjestio se u dosadašnje urede Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije na Kaptolu 29, a uredi Caritasa, koji su trebali u kuriju na adresi Kaptol 22, bit će preseljeni na adresu u Babonićeva ulica 121. Umjesto ureda Caritasa, na adresu Kaptol 22, uselit će se Bozanić jer tamo će privremeno biti njegov stan.

Zlatni mu je križ pao na sobu i zato kardinal Bozanić isto mora seliti, a ovo mu je novi smještaj


Komentari