NACIONALNO VIJEĆE REAGIRALO: ‘Stanje je alarmantno, ovo nije jedini slučaj nasilja nad Romima!’

Screenshot

“Prema onome što se moglo čuti, zbog te situacije nije održan niti roditeljski sastanak u razredu u kojem se ova vrsta nasilja odvila, niti stručna tijela škole smatraju da je to alarmantno stanje u kojem bi se trebalo reagirati”, poručili su iz Nacionalnog vijeća učenika.

Malo koga nisu dirnule suze malenoga Roma, Enisa Omerovića iz zagrebačke osnovne škole Davorina Trstenjaka. Njega i njegovu mlađu sestru vrijeđali su učenici, djeci se nitko nije ispričao, a čak nije sazvan ni roditeljski sastanak. Maleni Romi, inače uzorni učenici i odlikaši, itekako su svjesni ružnih riječi i uvreda koje im kolege upućuju.

“Kažu nam da smo glupi cigani, tjeraju nas kad dođemo do njih i jako su bezobrazni”, jecajući je kazao maleni Enis za Novu TV. Prilog je ostavio dubok trag na nekim učenicima te škole koji su tek tada uvidjeli u kakvim lošim uvjetima žive njihove kolege pa je nekima bilo žao, ali razredni kolege malenoga Enisa, na zahtjev roditelja, nisu pušteni pred kamere.

No, gore od samih učenika postupila je škola koja nikada nije sazvala roditeljski sastanak niti se ispričala mališanima zbog uvreda. Štoviše oni tvrde kako nije to baš tako kako se prikazuje.

“Malo se to podiže onako, tako da nema problema, oni su prihvaćeni, puno toga su već dobili i sada nema problema, oni su prihvaćeni”, rekla je učiteljica Marijana Nutrizio za Novu TV. Drugačije mišljenje nema ni ravnatelj škole, iako ističe da mu je žao. “Ja ovdje ne vidim nekakav veliki i težak problem. Mi shvaćamo u čemu je problem i shvaćamo da na tome trebamo sustavno raditi”, rekao je Darko Cindrić.

Danima nakon što je cijeli prilog izašao u javnost oglasilo se i Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske i oštro osudilo događaje u OŠ Davorina Trstenjaka. Priopćenjem napominju kako je situacija alarmantna i kako je škola postupila loše prema ovome incidentu, a smatraju i kako je žalosno što se ovo događa u našim školama.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske ovim putem želi reagirati na ono što se događalo u OŠ Davorina Trstenjaka u Zagrebu. Naime, prema onome što je isplivalo u medije i prema izjavi jednog učenika koju je čula gotovo cijela Hrvatska, učenici romske nacionalnosti trpjeli su i trpe vrijeđanje na nacionalnoj osnovi. Svi učenici u školi imaju jednaka prava, nitko nema pravo vršiti bilo kakav oblik nasilja nad učenicima. K tome, škola je mjesto nulte tolerancije na nasilje!

Ovim putem želimo izraziti veliko nezadovoljstvo i negodovanje zbog ovakve situacije. Nacionalne manjine blago su Republike Hrvatske i upravo ta različitost, ta raznolikost kultura, krasi ovu našu zemlju. Prema onome što se moglo čuti, zbog te situacije nije održan niti roditeljski sastanak u razredu u kojem se ova vrsta nasilja odvila, niti stručna tijela škole smatraju da je to alarmantno stanje u kojem bi se trebalo reagirati. Smatramo da to nije dobro i da se u ovakvim situacijama stručna tijela škole moraju iskazati i da učenici koji su vrijeđali druge učenike na nacionalnoj osnovi trebaju biti kažnjeni po novom Pravilniku o izricanju pedagoških mjera.

Žalosno je da se ovo događa u hrvatskim školama. Nažalost, ovo nije prvi slučaj, ima toga još, samo što je ovo izašlo u medije. Vrijeđanje učenika na nacionalnoj osnovi dosta je rašireno i ovim putem apeliramo na sve učenike da razmisle o tome kakvu sliku svojim ponašanjem šalju o sebi, svojoj školi i na kraju krajeva državi. Uvjereni smo da ovo ipak nije prava slika hrvatskih učenika i nadamo se da će se ovakve situacije znatno smanjiti i u što skorije vrijeme iskorijeniti.


Komentari