NACIONALNI SALON INOVACIJA: ‘Ovaj sajam svjedoči o najvećim uspjesima hrvatskog intelektualnog rada’

FOTO: Zagreb.hr

Tradicionalni salon inovacija INOVA te izložbu BUDI UZOR otvorio je na Zagrebačkom velesajmu pokrovitelj – gradonačelnik Milan Bandić.

Nacionalni salon inovacija s međunarodnim sudjelovanjem što se održava 41. put, treća je najstarija izložba inovacija na svijetu, te druga najveća ovogodišnja europska izložba inovacija.

Proglasivši sajam otvorenim, gradonačelnik Bandić zaželio je dobrodošlicu svim izlagačima, koji ove godine dolaze iz više od 20 zemalja svijeta. Gradonačelnik je podsjetio i kako je Zagreb jedan od rijetkih glavnih gradova u svijetu koji, naspram ukupnog broja stanovnika, imaju i iznimno velik broj registriranih inovatora. U povodu obilježavanja 60. obljetnice djelovanja Saveza inovatora Zagreba te u znak zahvale na kontinuiranoj potpori, predsjednik Saveza Ladislav Prežigalo, uručio je zagrebačkome gradonačelniku člansku iskaznicu s rednim brojem jedan, kao počasnome članu Saveza.

FOTO: Zagreb.hr
FOTO: Zagreb.hr

Čak 450 izlagača iz zemlje i inozemstva

Voditeljica podružnice Zagrebački velesajam Dina Tomšić objasnila je kako je ovogodišnja INOVA privukla čak 450 izlagača iz zemlje i inozemstva, koji prezentiraju svoj rad na čak 560.000 četvornih metara prostora u paviljonima 7 i 7a. Sajam se održava uz pokroviteljstvo Grada Zagreba i Ministarstva gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva te uz supokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore. Organizatori su Hrvatski savez inovatora, Savez inovatora Zagreba i Razvojna agencija Zagreb.

Okupljene je pozdravila i predstavnica Hrvatske gospodarske komore Tatjana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju i IT, koja je izrazila zahvalnost gradonačelniku i Gradu što se u Zagrebu, na različite načine, podržava rad inovatora, koji su u konačnici i glavni pokretači razvoja.

“Ovaj sajam svjedoči o najvećim uspjesima hrvatskog intelektualnog rada”, zaključila je.

FOTO: Zagreb.hr
FOTO: Zagreb.hr

Najbolje hrvatske inovatore čekaju nagrade

Nakon otvorenja, gradonačelnik je obišao izložbene štandove na kojima se predstavljaju inovatori, udruge inovatora, samostalni istraživači, razvojne agencije i tehnološki parkovi, poduzetnici-inovatori… INOVA prezentira komercijalizirane inovacije, izume iz inozemstva, radove mladih inovatora, studentske poslovne planove, a bit će održana i poslovna konferencija s B2B sastancima investitora i poduzetnika.

Na sajmu će biti dodijeljene nagrade stručnog međunarodnog ocjenjivačkog suda, a glavna nagrada – Godišnja nagrada Nikola Testa – bit će dodijeljena za najbolju hrvatsku inovaciju, kao prestižno priznanje najboljem izlagaču.


Komentari