NACIONALNI DAN BEZ DUHANSKOG DIMA: Evo što se događa ako prestanete pušiti

Davor Puklavec/PIXSELL

Danas se obilježava nacionalni dan nepušenja.

Pušenje je društveno prihvatljiva pojava, stoga se ovisnost o cigaretama ne smatra teškom ovisnošću kao ona o drogama ili alkoholu. No, upravo pušenje uzrokuje brojne bolesti, od krvožilnog i respiratornog sustava do različitih karcinoma.

Dan bez duhanskog dima je dan kojim se želi potaknuti pušače na prestanak pušenja barem na 24 sata. Prilika je to da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, o tome koliko pušenjem štete svojem zdravlju, zdravlju ukućana i kako utječu na okoliš. Ovaj se dan simbolično povezuje s korizmom jer upravo tada ljudi najčešće pokušavaju prestati pušiti. Procjenjuje se da u Hrvatskoj puši 27,4 posto ljudi. Od izravnih posljedica pušenja umre između devet i 10.000 ljudi.

stock-photo-52297128

Što se događa kada prestanete pušiti?

Medicinski stručnjaci tvrda kako se 12 tjedana nakon prestanka pušenja poboljšava cirkulacija krvi, lakše hoda i diše, a nakon tri mjeseca smiruje kašalj i otežano disanje, te se poboljšava funkcija pluća. Godinu dana nakon prestanka pušenja rizik od srčanog udara smanjuje se za tri puta, a nakon pet godina rizik je jednak onome kao u nepušača. Deset godina nakon prestanka pušenja rizik za pojavu raka pluća postaje dvostruko manji nego kod pušača.

 

 

Posljedice pušenja:

U ovom stoljeću će od posljedica pušenja umrijeti JEDNA MILIJARDA LJUDI!
Svake osme sekunde jedna osoba u svijetu umre od bolesti povezane s pušenjem!
Dokazano je da jedna popušena cigareta skraćuje život za 8 minuta!
Najteža posljedica pušenja je RAK PLUĆA. Karcinom pluća je najčešći karcinom u muškaraca u Hrvatskoj i drugi po redu karcinom u žena.
Osim raka pluća, pušenje je povezano uz razne druge opasne bolesti: kronična opstrukcijska plućna bolest (KOPB),rak usne šupljine, grla, jednjaka, ishemična bolest srca, aneurizma (proširenje) aorte, rak mokraćnog mjehura, rak gušterače ,moždani udar, srčani udar…
Duhanski dim štetno utječe i na nepušače koji borave u društvu pušača i prisilno udišu duhanski dim, to je tzv. pasivno pušenje.
Ne zaboravite da pušenjem izlažete opasnosti zdravlje svoje obitelji, a posebno zdravlje SVOJE DJECE !
Budite svjesni kako se miris duhanskog dima uvlači u vašu odjeću, kosu, kožu i time postajete odbojni mnogim ljudima oko sebe.

Zato, ako pušite, preispitajte svoju naviku i provedite barem današnji dan bez duhanskog dima.


Komentari