NABUJALA SAVA! Prijete li Zagrebu katastrofalne poplave?! (VIDEO)

Facebook

Postoji opasnost od obilnih kiša i izlijevanja rijeka na zagrebačkom području.

Proteklu noć vatrogasci su na šibenskom području imali više od 500 intervencija, a karlovački vodostaji ubrzano su rasli. Naime, obilna kiša koja ne prestaje padati na području cijele Hrvatske izazvala je rast vodostaja karlovačkih rijeka Kupe i Korane gdje su proglašene redovne mjere obrane od poplava.

Stanovnici Karlovca i okolnih naselja pripremaju se za obranu od poplave zečjim nasipima.

Međutim, najkritičnije bilo je u Šibeniku i Vodicama gdje su  bujice izazvane nevremenom nanijele brojne štete. U samo dva sata palo je više od 100 litara kiše po četvornom metru, a Županijski centar 112  primio je više od 500 poziva građana. Bujice vode na šibenskim ulicama nosile su kontejnere za smeće, pa čak i kamene kocke stare rimske ceste. U Vodicama je voda dosezala i do pola metra, mnogo je kućanstava ostalo bez struje, a kiša je nosila i dijelove zidova na ulicama.

Vatrogasci su cijelu noć intervenirali u kućama građana, gdje su ispumpavali podrume i sanirali nastalu štetu.

”Mjestimice obilna kiša uz mogućnost bujičnih poplava zbog izlijevanja brdsko-planinskih vodotoka! količina oborine>30 mm”, navodi meteoalarm.eu u upozorenju za područje Grada Zagreba.

Koliko se Sava izlila iz korita svjedoči i priložena fotografija snimljena na području Mosta mladosti. Međutim, ona nije spriječila nekolicinu hrabrih veslača da odrade jedan od svojih uobičajnih treninga.

Facebook
Facebook

Građanin je u Gacebook grupi “Zakaj volim Zagreb”koja broji preko 31,ooo članova objavio fotografiju uz opis “izlila se Sava”.

11220462_1160972450598174_4701068867750275703_n

 

Velika poplava u Zagrebu 1964. 

Iako Zagrepčani ovih dana sa strepnjom gledaju u obale Save i mjere koliko je voda od vrha nasipa, mnogi od njih se još uvijek sjećaju katastrofalne poplave koja je 26. listopada 1964. uzela 17 života nakon čega se počelo razmišljati o gradnji nasipa koji nas i danas štite od nemilosrdne rijeke.

Hrabri Zagrepčani su nabrzinu podizali nasipe, a pomoć je stizala iz svih krajeva svijeta.

Tada se Sava izlila iz korita i poplavila Trešnjevku, Trnje, Peščenicu i Novi Zagreb. Voda je u potpunosti uništila 15 tisuća stambenih zgrada i oštetila još njih 35 tisuća na poplavljenom području od oko 14 kilometara dužine i četiri kilometra širine.

Poplavom je izravno bilo pogođeno 183 tisuće ljudi, a najviši vodostaj bio je zabilježen 26. listopada u osam sati kada je Sava narasla na 514 centimetara.


Komentari