NA ZGRADI HNK OSVANUO TRANSPARENT! Zaposlenici demonstriraju protiv intendantice: ‘Simulirali smo orgije’

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Na zidu zgrade Hrvatskog narodnog kazališta danas je osvanuo transparent ‘Kaznena prijava nije podnesena protiv kazališta jer kazalište – to smo mi’. Naime, zaposlenici HNK ovim putem demonstriraju protiv intendantice Dubravke Vrgoč jer, kako navode, ne poštuje protuepidemijske mjere i zataškava zarazu. Time im se krše radnička prava tjerajući ih da donesu antedatirane potvrde o bolovanju, piše Index.

Članovi sindikata djelatnika u kulturi otišli su korak dalje pa su kazneno prijavili intendanticu Vrgoč.

“Nekoliko puta unazad sedam mjeseci ukazivali smo direkciji Opere, Ministarstvu i Stožeru na probleme i propuste u HNK. Međutim, kada je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek usporedila izvođenje glazbeno – scenskih djela s nogometnom utakmicom, shvatili smo da osim prosvjeda ništa drugo nema smisla”, rekli su za Index glazbenici iz orkestra HNK.

Zaposlenici su uputili i pismo kojim su upozoravali na opasnost od širenja zaraze.

“Primjerice, u operi Carmen, čija je premijera bila 23. listopada na vrhuncu zaraze, gdje smo simulirali orgije, povraćanje, puzanje po podu, i to nas 40-ak na sceni!!!! Gospođa Vrgoč na svoju ruku potom mijenja uredbe i pravilnike od projekta do projekta. Tako smo u jednom danu dobili čak dva različita pravilnika”, navode. Tvrde i kako je higijena užasna.

“U velikoj pokusnoj dvorani u kojoj održavamo probe, jedni nakon drugih, bez dezinfekcije, s nagomilanom prašinom i smećem po kutevima, bez stanke od pola sata, fluktuira i drama, i zbor, solisti, opera…”, stoji u pismu.

Jedan od zaposlenika kazališta navodno je na intenzivnoj njezi u covid-bolnici Dubrava, a zaraženo je još nekoliko umjetnika. Zaraza se proširila baš za vrijeme izvođenja opere Carmen 27. listopada, a Uprava Opere reagirala je tek 11. studenog, i to zahtjevom za otvaranje bolovanja – sedam dana unatrag.


Komentari