Na Zapruđu se iscrtavaju biciklističke staze o kojima nitko ništa ne zna, a rezultirat će opasnim situacijama uz međusobna prozivanja o nekulturi

Pixabay

Na adresu redakcije zaprimili smo pismo iznenađenja jednog stanara sa Zapruđa u kojem navedeni tvrdi kako su u kvartu, precrtane linije koje su označavale parkirna mjesta, a na to je mjesto iscrtana, prema svemu sudeći biciklistička staza.

Naš čitatelj potužio se kako je sve to učinjeno bez planiranja i prethodnog dogovora s Mjesnim odborom Zapruđa. Stoga smo uputili pismo i mjesnom odboru, ali i Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Do današnjeg dana nismo dobili odgovor.

No, odgovorili su nam iz Sindikata biciklista, iako, ni oni ne znaju je li iscrtana staza stvarno biciklistička.

Mjesni odbor Zapruđe kontaktirao ih je u siječnju te su kroz konstruktivan razgovor s vijećnicima došli do nekih načelnih preporuka za unapređenje sigurnosti i pristupačnosti biciklističkog prometa u MO Zapruđe.

“Oni su najavili prenijeti to spomenutim službama kao dio svog zaključka, no nije nam poznato kako su tekli daljnji koraci koji su doveli do izvedbe vidljive na ovim fotografijama”, ističu.

Prve informacije o obilježavanju biciklističke staze duž Avenije Dubrovnik saznali su u petak 17. travnja kada su ju i obišli.

“Staza nam tad nije izgledala dovršeno. Pretpostavljamo da se u nastavku planira postaviti i obvezna vertikalna signalizacija, a postojeće fragmente bijelih linija povezati biciklističkim prijelazima preko kolnika i s ostalim biciklističkim stazama u Novom Zagrebu. Dakle, nadamo se da te linije zaista predstavljaju buduću biciklističku stazu koja će kontinuirano i propisno biti obilježena duž cijele Avenije Dubrovnik, a da planirani radovi nisu zapravo već završili”, kazali su.

Obilaskom su, kao i naš čitatelj, uočili da linije nemaju smisleni početak niti završetak, odnosno uklopljenost u okolnu prometnu mrežu. Tako ističu kako nisu obilježeni prijelazi biciklističke staze preko kolnika na križanjima i kod benzinske postaje, nisu upušteni rubnjaci, nije osigurana dvosmjerna funkcionalnost.

“Stoga pretpostavljamo da je ovo privremeno stanje do postupnog dovršetka radova. Trenutno ove crte ne čine legalnu biciklističku stazu, usklađenu s Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi, i ne zadovoljavaju osnovnu pretpostavku da je biciklistička infrastruktura namijenjena vožnji, a ne guranju bicikla”, rekli su.

Suštinska poboljšanja za građane koji bi se htjeli kretati biciklom ne mogu se ostvariti isključivo iscrtavanjem linija na preuskim i neprilagođenim pješačkim površinama ističu te navode kako su se s time usuglasili s Vijećem mjesnog odbora u siječnju kada je predstavnik Udruge “Sindikat biciklista” na poziv vijećnika iz MO Zapruđe sudjelovao na sastanku Vijeća na kojem je raspravljen niz tema za unapređenje sigurnosti i pristupačnosti biciklističkog prometa u Zapruđu.

“Umjesto toga, prihvaćen je stav da treba poduzeti mjere smirivanja motornog prometa i omogućiti vozačima bicikala zajedničko kretanje ulicama tamo gdje je to smisleno (stambene ulice s malo motornog prometa), a osigurati im izdvojenu površinu samo tamo gdje je nužno (npr. Avenija Dubrovnik)”, zaključuju.

Iscrtavanje biciklističke staze na Zapruđu zahtijeva puno veće napore od učinjenih, a što sve treba napraviti složili su se i na sastanku. Tako tvrde kako treba započeti obnova davno postojeće projektne dokumentacije za izgradnju dvosmjernih biciklističkih staza duž cijele Avenije Dubrovnik, što je Grad Zagreb platio i čuva u ladicama već 15-ak godina, uvođenje “zone 30” na području cijelog naselja Zapruđe kako bi se vozače bicikala potaknulo da unutar Zapruđa ne smetaju pješacima na nogostupima, tj. kako bi se vozačima bicikala omogućilo sigurnije kretanje kolnicima lokalnih ulica, što im je i zakonska obaveza.

Tu je dakako i primjena oznaka za zajedničko prometovanja biciklista s motornim vozilima na kolniku u ulicama unutar naselja: Trumbićeva, Balokovićeva, Adamićeva, Vankina, Meštrovićev trg, Baburičina… Ovime su obuhvaćene i ulice oko trgovačkog centra Zapruđe, a na pojedinim nogostupima u Zapruđu primijeniti rješenja s Mosta slobode, tj. oznake za mješovite pješačko-biciklističke staze bez razdjelne crte između pješaka i biciklista.

“Time bi se vozačima bicikala osigurala legalnost korištenja pojedinih pješačkih površina kao “prečica” za lakše kretanje kroz Zapruđe, ali uz uvažavanje da se biciklisti moraju prilagoditi pješacima”, kazali su.

Naposljetku, potrebno je i postavljanje “klamerica” za parkiranje bicikala umjesto disfunkcionalnih i nepropisnih “spirala” iz ranijih godin, ali i asfaltiranje ili betoniranje rampica uz rubnjake u cijelom Zapruđu kao brza mjera do budućeg upuštanja rubnjaka na pješačkim i biciklističkim stazama i prijelazima. Nezaobilazno je i postavljanje kanalica za bicikle na stepeništima prema pothodnicima.

“Crtanjem ovakve staze, osobito kod trgovačkog centra Zapruđe, izvelo se upravo suprotno od onoga što je “Sindikat biciklista” predložio, a Vijeće Mjesnog odbora Zapruđe u potpunosti podržalo. Nova staza kod trgovačkog centra je obilježena preko desetak izrazito atraktivnih parkirališnih mjesta, bez potrebne fizičke zaštite od nedopuštenog parkiranja što ju čini neupotrebljivom, a sve suprotno prijedlogu mjera koje bi omogućile sigurno zajedničko kretanje postojećom cestom. Dakle, umjesto da se omogući suživot na cestama uz mjere smirivanja prometa, stvorene su nove konfliktne točke na Meštrovićevom trgu, a da se gotovo nikakva dodatna vrijednost nije pružila. Nadamo se da je to privremeno stanje i da će nedostaci biti ispravljeni”, objašnjavaju iz Sindikata.

Na upit Sindikata, Mjesni odbor poručio je da nije bilo nikakve komunikacije između njih i Sektora za promet Grada Zagreba te su ostali zatečeni načinom izvedbe biciklističke staze, a budući da gradske službe nadležne za promet nemaju običaj informirati građane o svojim planovima niti ih uključivati u proces odlučivanja o ovim temama, ne znamo što očekivati, slažu se iz Sindikata.

“Jasno je samo da će duž novih nedovršenih bijelih linija oko trgovačkog centra nastajati konfliktne i opasne situacije između svih sudionika u prometu, uz međusobna prozivanja o nekulturi. Stoga pozivamo građane da pažljivije nego inače uvažavaju perspektivu i doživljaj drugih sudionika u prometu, bili oni pješice, biciklom ili automobilom”, zamolili su.


Komentari