Na Zagrebačkoj burzi obustavljeno trgovanje zbog velikog pada cijena dionica

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Na Zagrebačkoj burzi jutros je privremeno obustavljeno trgovanje zbog velikog pada cijena dionica, piše Index.hr.

“Trgovanje dionicama prekinuto je zbog izvanredne volatilnosti tržišta, sukladno članku 185. Pravila burze, zbog toga što je vrijednost indeksa CROBEX u 09:43 sati pala više od -10% u odnosu na zadnju vrijednost prethodnog trgovinskog dana. Trgovina se prekida na 1 (jedan) sat. O nastavku trgovine ćete biti obaviješteni”, stoji u obavijesti na Zagrebačkoj burzi.

Prije nego što je došlo do zatvaranja tržišta, promet dionicama iznosio je 8,6 milijuna kuna. Najveći gubitnik je dionice Arenaturista, koja je pala za 20,6 posto te joj posljednja cijena iznosi svega 208 kuna.

Bez iznimke, sve dionice kojima se jutros trgovalo su u padu, a desetak dionica imalo je pad od preko 10 posto.

Slična situacija odvija se i na svjetskim burzama pa su tako na Wall Streetu burzovni indeksi jučer oštro pali, pri čemu je Dow Jones zaronio u područje “medvjeda” jer se ulagači užurbano povlače iz rizičnih investicija nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju koronavirusa.

Dow Jones potonuo je 1464 boda ili 5,86 posto, na 23.553 boda, a S&P 500 je skliznuo 4,89 posto, na 2741 bod, a Nasdaq indeks 4,70 posto, na 7952 boda.

Nakon jučerašnjeg pada, Dow Jones je prvi put od financijske krize 2008. godine zaronio u područje “medvjeda” – 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine. S&P 500 i Nasdaq indeksi nalaze se oko 19 posto ispod svojih rekordnih razina, dosegnutih polovicom veljače.

Oštar pad cijena dionica posljedica je strahovanja ulagača od gospodarskih šteta od širenja koronavirusa u svijetu.


Komentari