NA VELESAJMU: Danas planiraju AstaZenecom cijepiti tri tisuće Zagrepčana. Tko odbije, ide na kraj liste

Foto: Edwin Nicky Džemidžić

Na Zagrebačkom velesajmu danas, 12. travnja, prvi je puta počelo cijepljenje u dvije smjene, a planira se cijepiti tri tisuće Zagrepčana iz druge faze, rekla je za N1 Cecilija Rotim, glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Napomenula je kako se pozivi šalju putem platforme cijepise.hr, ali da ljudi većinom ne potvrđuju dolazak na cijepljenje.  “Nadam se da će osobe u idući danima potvrđivati dolazak na cijepljenje”, istaknula je Rotim.

Ako osobe odbiju cijepljenje AstraZenecom, pojasnila je, odlaze na kraj liste i čekaju novi poziv na cijepljenje.

U narednim danima očekuje se dolazak novih doza Pfizera i Johnson&Johnsona, ali dio doza Pfizera mora otići na docjepljivanje. Potvrdila je i da se na Velesajmu zasad cijepi samo AstraZenecom.

“Podvojena su mišljenja, ali naši stručnjaci i EMA preporučili su da se može cijepiti ovim cjepivom i da nije opasno”, rekla je Rotim.

Dosad je na Velesajmu cijepljeno oko četiri tisuće ljudi. “Četvrtak i petak su pokazali da su naši sugrađani odgovorni i spremni za cijepljenje. Mogu reći da vidim svjetlo na kraju tunela”, istaknula je. Na upit kada bi se trebalo krenuti u treću fazu cijepljenja, odgovarila je:

“Prvo ćemo pozivati osobe s platforme, a onda osobe preko liječnika obiteljske medicine. Ne možemo reći da krećemo u treću fazu jer tek sad imamo zdravstvene djelatnike koji su izjavili da se žele cijepiti. Ovaj tjedan ostavila bih još za drugu fazu”.


Komentari