Na svu sreću, nismo ih koristili. Kreveti u Areni odlaze u povijest!

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Kao iz filma katastrofe izgledale su scene dok su pripadnici civilne zaštite montirali krevete u prizemlju Arene Zagreb. Na svu sreću, izgleda da nam ipak neće trebati.

Čini se da se “najbolji scenarij” kako ga je nazvao ministar Beroš ostvario jer Arena će se, a da u njoj nijedan pacijent nije proveo minutu, sljedeći tjedan polako raspremiti, javlja Večernji. Demobilizirati, ako ćemo precizno, jer upravo je to termin kojim se koristi Nacionalni stožer civilne zaštite, koji će danas održati sastanak na kojem će biti dogovoren tempo pražnjenja dvorane na zagrebačkom Laništu.

– Ići ćemo sukcesivno. Na svakom katu ima 270 kreveta, s tim da su u ložama kapaciteti za zdravstvene radnike jer se računalo da će neki možda morati u Areni i prespavati. Dobro je što na kraju ondje nitko uopće nije morao boraviti, ali sad je moramo prazniti po redu jer ima u njoj i zadužene opreme te ostale logistike koju se treba pažljivo opet preseliti – javljaju iz Nacionalnog stožera, u kojem, kao jedan od razloga uklanjanje privremene bolnice u Areni, spominju i troškove hladnog pogona, odnosno iznose koje moraju platiti Holdingu samo za “boravak kreveta u dvorani”. O konkretnom iznosu ne žele, a evo što kažu u Holdingovoj podružnici koja dvoranom upravlja, a zove se Arena Zagreb. – Nema nikakvog najma, plaćaju se operativni troškovi i režije – rekli su Večernjem listu u Areni Zagreb, a iz Holdinga je stigao ipak nešto drukčiji odgovor. U gradskom komunalnom divu kažu da operativnih troškova za državu u Areni nema.

– Na temelju Odluke Ravnateljstva civilne zaštite o mobilizaciji objekta Arena Zagreb od 15. ožujka 2020. godine te na temelju dane upute o načinu ostvarivanja materijalnih prava za mobilizirane operativne snage sustava civilne zaštite o aktivnostima provođenja mjera zaštite zdravlja od koronavirusa, Zagrebački holding je fakturirao samo stvarno nastale režijske troškove mobilizacije objekta, kao i stvarno nastale troškove mobilizacije tehničkog osoblja (zaštitare, domare, tehničare i sl.) – objašnjavaju iz Holdinga kako su naplatili samo “stvarne” izdatke pa dodaju da “operativne troškove, kao i sve ostale troškove” za spomenuto razdoblje snosi Zagrebački holding d.o.o. “te isti nisu sastavni dio konačnog obračuna troškova mobiliziranog objekta”. O točnom iznosu ili iznosima ne govore ni oni pa su se oglasili iz ureda gradskog pročelnika za zdravstvo Vjekoslava Jeleča, budući da su u izgradnji same Arene po javno-privatnom partnerstvu s tvrtkom Ingra sudjelovali država i Grad. Njegov ured, kažu,nije nadležan za takve vrste ugovora, ali micanje kreveta iz Arene, govore, nije loša stvar. – Činjenica jest da u KB Dubrava ima dovoljno kapaciteta da se zadovolje potrebe, a i epidemiološka slika nam je vrlo povoljna – kaže Vjekoslav Jeleč.

Komentari