Na Skupštini će se naći i naknada za umanjenu kvalitetu života za stanovnike Jakuševca i Prudinca: Evo kolika je i do kada će se isplaćivati

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Gradonačelnik Tomašević na iduću će sjednicu Gradske skupštine, zakazanu za 28. travnja poslati i Zaključak o utvrđivanju iznosa dijela novčane naknade za umanjenu kakvoću življenja na području utjecaja građevine namijenjene zbrinjavanju otpada Prudinec – Jakuševec za ovu godinu.

Sukladno Zaključku novčana naknada isplaćivat će se do zatvaranja odlagališta otpada Prudinec Jakuševec, navodi se u obrazloženju Zaključka, a u sklopu njega smatraju se i područja Mjesnog odbora Jakuševec, Mjesnog odbora Hrelić i naselja Mičevec.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

“U svrhu sklapanja pojedinačnih ugovora Grad Zagreb je utvrdio iznos dijela novčane naknada za umanjenu kakvoću življenja na području utjecaja građevine namijenjene zbrinjavanju otpada Prudinec – Jakuševec za 2022. godinu u iznosu od 4.000,00 kn.”

Preostali dio novčane naknada za umanjenu kakvoću življenja na području utjecaja građevine namijenjene zbrinjavanju otpada PrudinecJakuševec za 2022. godinu utvrdit će se po utvrđivanju konačnog broja osoba koje ostvaruju pravo na novčanu naknadu za umanjenu kakvoću življenja za 2022. godinu”, objavljeno je u Zaključku kojeg potpisuje gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Naknada za smrad

Novčani iznos za umanjenu kvalitetu života, odnosno kako je lokalci nazivaju – naknadom za smrad, donedavno je dodjeljivala lokalna samouprava, a unazad nekoliko godina pod ingerencijom je države.

Foto: Mattia Colica

Oko šest tisuća Jakuševčana, Prudinčana i Mičevčana dobiva naknadu za umanjenu kvalitetu života, a u prosjeku su dobivali nešto više od pet tisuća kuna po članu obitelji godišnje. Naknadu za smrad Jakuševčani i sugrađani iz okolnih naselja trebali bi dobivati sve dok se ne zatvori deponij na Jakuševcu i dok se ne otvori Centar za gospodarenje otpadom, kako je i propisano zakonom.

No, Resničani su se već ove godine bunili protiv nove lokacije gradskog smetlišta, tako da ostaje za vidjeti koliko će još dugo Jakuševčani trpjeti smrad, a za njega dobivati simboličnu naknadu.

Komentari