Na Savici misu slušaju na vjetru i hladnoći, ali vjernike koji samo žele crkvu u svom kvartu neki smatraju razmaženim g******a

FB: Župa bl. Alojzija Stepinca - Savica, Zagreb

Još otkako je pandemija desetkovala događanja na otvorenom, djecu potjerala iz škola i vrtića, umirovljenike iz dućana, vježbače iz teretana, a vjernike iz crkve, ne prestaje se pričati o boravku na otvorenom. I dok su se neki zatvarali u svoja četiri zida, vjernici su izašli van. Mise su se tijekom pandemijskog lockdowna u većoj mjeri služiel na otvorenom, a svaka župa imala je neku svoju ‘caku’. Bilo to zvučnici i mikrofoni, imrpovizirani oltariu i plastične sjedalice za one starije, svaki župnik se snašao na svoj način kako bi vjernicima olakšao to grubo razdoblje.

No, iako je pandemija i dalje u tijeku, a život se koliko-toliko prilagodio novonormalnim uvjetima, neke župe i dalje svoje mise drže u improviziranim uvjetima. Neki na livadama pored raskrižja, a neki u poslovnim prostorima stambenih zgrada.

Foto: FB Župa bl. Ivana Merza, Špansko

Primjerice, mise, naravno kada vrijeme to dopušta, župnik Marko Čorkalo iz Župe bl. Ivan merza u Španskom drži na otvorenom. I nisu tome kumovali pandemijski uvjeti već nedostatak prostora. Naime, župa u Španskom, nema svoju crkvu. Postoji Pastoralni ured u kojem se obavljaju svi ostali crkveni poslovi, kao i manje mise, a za sve ostalo tu je travnjak pored križanja Zagrebačke ceste i Zagrebačke avenije.

Iako na Španskom već postoji jedna crkva one Majke Božje Žalosne, te u obližnjoj Malešnici, one nažalost nisu dovoljne da zadovolje potrebe vjernika u tako velikom kvartu, koji se posljednjih godina ubrzano širi.

Foto: FB Župa bl. Ivana Merza, Špansko
Foto: FB Župa bl. Ivana Merza, Špansko

U sličnim problemima su i vjernici iz Župe bl. Alojzija Stepinca na Savici. Naime, oni su već proteklih deset godina u fokusu i javnosti, ali i grada zbog izgradnje crkve. U tamošnjem jedinom parku, prije više od deset godina Zagrebačka nadbiskupija planirala je izgraditi crkvu, no građani su se pobunili jer je to u Savici ujedno i jedini park.

O tome hoće li se graditi nove crkve u Zagreb, pretpostavlja se, pričalo se i na sastanku gradonačelnika Tomaševića i kardinala Josipa Bozanića. No, ništa još službeno nije potvrđeno. Usprkos tome, nagađa se kako bi i Savica i Špansko-Oranice, bili savršeni kandidati za nove vjerske građevine.

Foto: Grad Zagreb

No, u trenutku kada smo objavili članak o tome kako se u Španskom-Oranicama služi misa na otvorenom i trebaju li zagrebačkim kvartovima crkve, neki korisnici Facebooka nisu bili oduševljeni.

Jedni su vjernike nazvali razmaženima jer ne sjedaju u tramvaj i voze se na misu, dok su drugi usporedili gradnju crkve s tzv. zlatnim zahodima iz Dubrave.

Neki su pak istaknuli kako našim sugrađanima treba više vrtića, bolnica i pučkih kuhinja. Ovdje svakako treba istaknuti kako čak pet pučkih kuhinja u Zagrebu vode klerici. Redom to su u Gundulićevoj, na Kaptolu, u Jukićevoj, u Takošćanskoj, na Svetom Duhu,

Prema trenutačnim saznanjima župnika Čorkala iz župe u Španskom-Oranicama, tamo nije predviđena izgradnja crkve. Baš je tako i kod župnika Antuna Vukmanića iz još jedne župe na otvorenom – bl. Alojzija Stepinca.

Kako je rekao za Zagreb.info, “ništa još od crkve budući da Grad Zagreb nije donio GUP prema kojem bi bila planirana gradnja u Trnjanskoj Savici”.

FB: Župa bl. Alojzija Stepinca – Savica, Zagreb

“Ne znamo niti koja bi to lokacija bila, budući da se svako toliko pojavi neka druga informacija”, kazao nam je župnik Ante Vukmanić.

Kaže i da zasada ne drže mise na otvorenom jer su kapelicu Pastoralnog centra uredili. “Prilagodili smo se jer postoji prolaz između zgrada u kojem vjernici mogu stajati vani i slušati misu, natkriven je tako da nitko nije mokar tijekom kišnih dana, ali morali smo povećati broj misa”, kaže župnik.

S tri dnevno, broj su povećali na pet kako se vjernici ne bi morali tiskati tijekom pandemijskih uvjeta.

FB: Župa bl. Alojzija Stepinca – Savica, Zagreb

“Nije ni to dovoljno kako bi se zadovoljile potrebe vjernika, a naročito onih starijih koji se moraju penjati po uzbrdici kako bi došli do pastoralnog centra, pa onda stajati vani na hladnoći.”

Kazao nam je i župnik Ante Vukmanić kako je već stara tema to da se određeni sugrađani bore protiv izgradnje crkve. Za njegovu župu, kaže, sasvim mu je svejedno gdje će crkva biti. “To ne treba biti taj park, ali na dva gradilišta na zelenim površina izgrađeno je još devet zgrada”, upozorava Vukmanić, a crkve i dalje nema koja bi zbrinula vjerske potrebe tolikog broja novih ljudi u kvartu.

Prema ugovoru iz 2007. godine, kaže župnik Antun Vukmanić, zbog prenamjene GUP-a i parka na Savici, Grad je Crkvi dužan dati određenu kvadraturu zemljišta natrag. “Taj ugovor Grad Zagreb nikad nije ispoštovao,” zaključuje župnik Vukmanić.

FB: Župa bl. Alojzija Stepinca – Savica, Zagreb

Jednako loše u vezi crkve osjeća se i Ivana Bandov, vjernica iz Savice, ujedno i predsjednica udruge Stepinčeva Savica.

Ona kaže kako im je kao udruzi, a i njoj kao vjernici sasvim svejedno gdje će se crkva izgraditi. “Savica ima školu koja se preuređuje, ima i vrtić, tržnicu, a kvart te veličine trebao bi imati vjerski objekt”, kazala nam je Ivana Bandov.

O komentarima da u Zagrebu ima dovoljno crkvi, a da nedostaju škole i vrtići, Bandov kaže da to jest istina, ali da nedostaje i crkvi.

FB: Župa bl. Alojzija Stepinca – Savica, Zagreb

“Vjernici imaju pravo prakticirati vjeru unutar Crkve, nije u redu prema starijim građanima i obiteljima s djecom da se moraju mučiti da bi došli do mise, a onda još i stajali vani”, zaključuje Bandov.


Komentari