Na Rebru porodili trudnicu koja je bila na respiratoru! Beba je zdrava, a majka se uspješno oporavlja

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ohrabrujuće vijesti stižu iz KBC-a Zagreb. Liječnici su uspješno porodili bebu dok je majka koja je zaražena koronavirusom bila na respiratoru. Beba je negativna na covid-19 te je već otišla kući, a i majka se uspješno oporavlja.

Prof. dr. sc. Gordana Pavliša, voditeljica Covid odjela na zagrebačkom Rebru opisala je za HRT kako je cijeli proces izgledao. Tvrdi da su na liječenje primili mladu ženu u 32. tjednu trudnoće, a imala je jaku upalu pluća i iznimno nisku razinu kisika u krvi i tkivu. Slijedom toga, odmah je smještena na intenzivno liječenje i prikopčana na respirator.

S obzirom na to da se nalazila u životno ugrožavajućem stanju, u suradnji s ginekolozima iz Petrove bolnice, liječnici su ju porodili carskim rezom. Dijete je rođeno zdravo i lijepo je napredovalo, zbog čega je već otpušteno na kućnu njegu, otkriva Pavliša.

Oporavila se i majka i već idući tjedan bi mogla ići kući.

Pavliša objašnjava da se u ovom slučaju išlo metodom koja nije konvencionalna u zbrinjavanju bolesnika oboljelih od koronavirusa, no time se spasilo i majku i dijete.

“Izvantjelesnom cirkulacijom, koristeći dijalizni aparat i jedan poseban filter, kod majke je smanjena citokinska oluja pluća. Riječ o stanju kojeg covid izaziva u nemalom broju slučajeva, na plućima, kad, pojednostavljeno rečeno, tijelo napada samo sebe, i moguće su vrlo teške posljedice, odnosno fatalni ishod. Uz pomoć nefrologa, pulmolozi su na Rebru uspjeli stišati “oluju” kod mlade rodilje, čime su stabilizirali upalu. U prvih pet do sedam dana Covida prevladava negativan utjecaj samog virusa na tkivo, osobito pluća. Nakon toga može doći do agresivne reakcije našeg imunološkog sustava, koja uzrokuje samooštećenje nekih organa”, ispričala je dr. Pavliša.

Liječnica kaže i kako je majka bila vrlo hrabra i da u nijednom trenutku nije gubila nadu, a uskoro će i konačno biti u toplini svoga doma s obitelji i prinovom.


Komentari