Na prijedlog dugoočekivanog Zakona o obnovi došlo čak 389 primjedbi: Burno reagirali i arhitekti

CROPIX/Ilustracija

Dugoočekivani Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom prošao je javnu raspravu, a pristiglo je čak 389 primjedbi, piše Večernji list.

Burno je reagirala arhitektonska struka koja smatra da je problem obnove kompleksniji od pukog rješavanja građevinske konstrukcije te da zahvati u rubnim dijelovima grada zahtijevaju drukčije strategije od onih u centru.

Nejasno definiranim kriterijima i načinima sanacije, ističu, otvara se prostor ne samo financijskim manipulacijama nego i degradiranju kulturnog i socijalnog karaktera grada.

Sporni su i sastav Stručnog savjeta za provedbu zakona koji u svojim redovima predviđa političare umjesto stručnjaka, inzistiranje na ugradnji kondenzacijskih bojlera, nejasna financijska konstrukcija, prevelike ovlasti koje zakon daje u ruke Ministarstvu graditeljstva, nedostatak žurnih rokova za završetak obnove te nejasnoće oko javne nabave i izvršitelja radova, piše u pristiglim primjedbama.

Prema dostupnim podacima, u potresu je stradalo oko 19.400 objekata, a cijeli pothvat obnove koštat će oko 42 milijarde kuna. Prijedlogom zakona predviđeno je da se obnova financira iz državnog, gradskog i županijskih proračuna te proračuna lokalne samouprave i sredstvima suvlasnika stradalih nekretnina.

Bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš prijedlog zakona nazvala je “poluproizvodom”.

“Još uvijek nismo dobili na uvid konačan tekst. U verziji koja je bila dostupna vidljive su intervencije Grada Zagreba koje su naknadno ubačene. Važno je utvrditi koji je smisao i cilj zakona koji bi se trebao temeljiti ponajprije na obnovi obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. Valja transparentno utvrditi koliki je novac spremna uložiti država u sufinanciranje obnove”, tvrdi Mrak Taritaš, koja smatra da bi se potreban novac mogao dobiti od fondova UNESCO-a, europskog fonda za elementarne nepogode, sazivanjem donatorske konferencije po uzoru na onu koju je organizirala Albanija nakon potresa 2019. te uspostavom kreditnih linija.

“Logično je da su arhitekti burno reagirali na prijedlog jer se pri obnovi mora voditi računa o urbanizmu. Sporna je po meni i odredba da se zgrade mogu rušiti bez suglasnosti suvlasnika što je nedopustivo. Spriječiti treba i namjere predstavnika raznih interesnih skupina koji su za sitan novac željeli otkupiti potresom pogođene objekte i tako gotovo besplatno doći u posjed vrijednih nekretnina”, upozorava ona te naglašava da je Zakon o obnovi lex specialis kojim se ne smije ozakoniti devastacija grada.

Objavljeni javni pozivi: Evo kako do 50.000 kn za obnovu objekata oštećenih u potresu!


Komentari