Na posljednjoj sjednici Gradske skupštine raspravljat će se o ovim važnim točkama

skupština
skupstina.zagreb.hr

Očekuju se burne rasprave.

Pedesetak točaka dnevnog reda: Milijuni za najam zgrade za potrebe DV Jarun, iste one u koju je prije mjesec i nešto dana smješten dio OŠ Alojzije Stepinac s Vrbana III., izmjene Prostornog plana, zaštita zgrada od vandalskih grafita te Nagrade Grada Zagreba koju bi, između ostaloga, dobiti trebao redatelj Jakov Sedlar.

Zbog redatelja Jakova Sedlara sve je počelo dvama prosvjedima ispred Starogradske vijećnice – jedan kao podrška Sedlaru i jedan protiv Sedlara, odnosno dodjele Nagrade tom redatelju, piše Dalje.com.

>>> Prosvjedi obilježili početak posljednje sjednice Gradske skupštine

Očekuju se burne rasprave oko ovih tema

Ovo je posljednja sjednica prije raspuštanja Skupštine i raspisivanja lokalnih izbora, stoga je za pretpostaviti da će rasprava biti burna, tim više što se na sjednici raspravlja o točkama oko kojih bi se i u normalnim okolnostima lomila politička koplja, piše Dalje.com.

Grad planira tijekom sljedećih 10 godina plaćati 22 milijuna kuna tvrtki Zagrebgradnja za najam zgrade u kojoj će biti smješten dio DV Jarun. Riječ je o istoj onoj zgradi u koju je za 28 milijuna kuna ranije smješten dio OŠ Alojzije Stepinac s Vrbana III. Oporbeni zastupnici izričito su protiv toga. Naime, zastupnici ažu kako Milan Bandić, umjesto da štiti interese građana, štiti interese privatnih poduzetnika i njihovih tvrtki. Tijekom narednog desteljeća ovoj će se tvrtki platiti ukupno 50 milijuna kuna za najam zgrade, a, kako napominju oporbenjaci, za taj novac mogla izgraditi i nova škola i novi vrtić.

Burnih rasprava bit će i oko Prostornog plana, kojim smo korak bliže gradnji Centra za gospodarenje otpadom i spalionice u Resniku. Zbog ove su točke aktivisti Zelene akcije najavili i prosvjed ispred Skupštine.

Tema sjednice je i zaštita zgrada od vandalskih grafita. Unatoč tome što se svi slažu da u bitku protiv vandala treba krenuti, zamjeraju gradonačelniku da ovu, kao i odluku obnove fasada, donosi bez potrebne kvalitetne pripreme. Naime, grad će sufinancirati skidanje postojećih grafita, nanošenje zaštitnog antigrafitnog premaza te postavljanje videonadzora na zgrade. Oporbenim zastupnicima nije jasno o kakvom je videonadzoru riječ, kakvoj kvaliteti kamera, tko će imati pristup snimkama, hoće li one biti spojene na postojeći sustav videonadzora. Nadalje, nije im jasno o kojem se broju zaštitnih antigrafitnih premaza radi jer, ovisno o broju premaza, cijena je različita, ali i trajanje zaštite. Jedan sloj garantira godinu dana zaštite, dva sloja 5 godina, a tri sloja cijelo desetljeće.

Na sjednici se nalazi i gradonačelnikov prijedlog osnivanja Ureda za demografiju i prijedlog sufinanciranja obnove fasada vjerskih objekata, kao i izvješće o poslovanju Zagrebačkog holdinga u prošloj godini.


Komentari