Na pogrebu Tomislava Merčepa pojavio se gradonačelnik Bandić. Evo tko je još došao

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Na zagrebačkom Mirogoju u srijedu je pokopan ratni zločinac Tomislav Merčep. Na pogreb je došlo niz javnih osoba. uglavnom s krajnje desnog spektra hrvatske politike, ali viđen je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na pogrebu su viđeni i Branimir Glavaš, Anto Đapić, Josip Jurčević, Dražen Keleminec, Željko Sačić, Ivica Marijačić, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić, Velimir Bujanec, piše Jutarnji.

Iako su donesene posebne epidemiološke mjere za pogrebe, sudeći po fotografijama okupio se znatno veći broj ljudi nego što je u ovome trenutku dopušteno.

Inače, Merčep je umro u utorak 17. studenog u dobi od 69 godina. Bio je zapovjednik postrojbe pričuvne policije u Pakračkoj Poljani, a bio je i ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova.

Hrvatskoj javnosti postao je poznat 1990. godine kada je kao kandidat HDZ-a ušao u gradsku vlast te je obnašao funkciju sekretara narodne obrane. Iz Vukovara u kolovozu 1991. odlazi u Zagreb te je imenovan za savjetnika ministra unutarnjih poslova.

Merčep je tijekom devedesetih bio i zastupnik u Županijskom domu Sabora, a 1997. napušta ministarstvo unutarnjih poslova. Tada izlazi iz HDZ-a te osniva Hrvatsku pučku stranku.

S novom strankom nije polučio politički uspjeh. Kandidirao se na predsjedničkim izborima 2000. godine i osvojio 0,85 posto glasova, a nije mu pošla za rukom ući u Sabor.

Merčepa tada već prate sumnje za ratne zločine počinjene na Pakračkoj poljani. Uhićen je 2010. godine, a dvije godine poslije započeo je sudski postupak. Nakon izmjene optužnice 2015. osuđen je na pet i pol godina, a Vrhovni sud mu je 2016. poslije povisio kaznu na sedam godina zatvora, piše Dnevno.


Komentari