NA OVOM ZAGREBAČKOM POTOKU NEKAD SU SE I DJECA KUPALA Danas jedni uzalud čiste, a drugi kriomice bacaju otpad

Đžaba mi krečili – najkraće je svedena poruka vezana uz otpad u potoku Trnava članice Facebook grupe “Studentski grad / Dubrava / Zagreb”.

Uz dopuštenje za korištenje fotografija, njenu objavu prenosimo u cijelosti:

“Čistili naš potok, provodili ekološke i sl. uzaludne akcije a koje na kraju ostanu za samopromociju raznih udruga, raznih političkih reklama (pa valjda svi kvartu žele čisti okoliš?!), badava i najavljeno postavljanje klupa (a za koga na našem potoku, ne znam, kad Studenac ima čišće parkove od našega potoka i x klupa??), dakle, sve je uzalud.

Ovo smeće na našem potoku je problem koji trebaju riješiti komunalci i očito i policija s kaznama; ne znam proceduru, vjerojatno treba preko mjesnog odbora Studentski grad prijavit, vijećnici svih stranaka u MO St.grad?!!

I sigurno susjedi koji imaju vrtove uz potok NE bacaju plastiku i ostalo smeće u potok Trnava i oko, prema Trnovčici i 2. potoku; znamo da se dolazi na potok autima i iskrcava smeće. A ovo je, prije svega, za građanski odgoj, i to od vrtića i 1.osnovne”.

Građani u akciji

Zagreb.info stupio je u kontakt s autoricom objave, koja je zatražila anonimnost. Otkrila nam je kako je odrasla na tom potoku, a prisjetila se i kako su se kao djeca u njemu čak i kupala.

“Zadnje čišćenje potoka Trnava bilo je prije 2 mjeseca uoči Kros lige Čaplja koja se trči u dužini 5 km uz sami potok”, rekla je na naš upit koliko je prošlo od zadnje akcije čišćenja.

Sama liga dobila je naziv upravo po tome jer se oko potoka gnijezde i skupljaju čaplje, ali i druge ptice.

Čaplja u potoku Trnavi

Zadnje smeće u potoku je, kaže od prošloga tjedna. Dok korisnici tamošnjih vrtova čiste potok koliko god mogu, nevolja je u tome što, nastavlja, otpad osobnim automobilima donose ljudi koji nisu blizu potoka, ali koji zbog slobodnog pristupa području kontinuirano donose smeće.

“Problem je jer ne postoji sustav kontrole i onemogućavanje, primjerice uz potok Trnava, pristup osobnim vozilima (čak i kamionima). Provode se i u tijeku su akcije čišćenja, mapiranja cijele Dubrave, ali bez sustava kontrole (onemogućavanje i naplata kazni) te edukacije kao preventive, svi pokušaji su Sizifov posao”, rekla nam je naša sugovornica.

Dodala je i kako se od Vijeća gradske četvrti Gornja Dubrava već tražio sastanak s predstavnicima komunalnog redarstva i područne policijske postaje, vezano uz neovlašteno bacanje otpada.

“Mi ćemo i dalje provoditi akcije čišćenja potoka. Građani Studentskog grada se kao i za druge akcije u interesu cijelog naselja odazovu, ali bez gore navedenog, nema rješenja problemu”, poručila je u nadi kako će se problemom pozabaviti i nadležni, a ne samo građani.

 

 

 

 

Komentari