Na mjestu ‘vure’ kod koje se sastajemo već 100 godina, postavljen je prvi javni sat u Zagrebu, a evo kakvu priču krije!

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Od osamdesetak ura po gradu, ona najveća stoji na mjestu na koje je prvi javni sat u Zagrebu postavljen prije 100 godina. Bio je to povijesni trenutak kad je sat 1920. dignut na Jelačićevu trgu, a u međuvremenu, odnosno u proteklome stoljeću, je postao sinonim za mjesto sastanka jer nema purgera koji u životu nije čuo rečenicu: “Nađemo se kod vure.”

Ideja o javnim gradskim satovima u hrvatsku je metropolu stigla iz austrijske prijestolnice – Beča, baš kao i same ure. I stupovi su za njih bili izrađeni po uzoru na one bečke. Satova je nekoć bilo uglavnom samo po Zagrebu, a danas ih ima po cijeloj Hrvatskoj – od Vukovara do Dubrovnika.

“Prvi je sat na centralnom trgu postavio urar Mirko Novak, a kasnije ga je održavao Mirko Barač. Od 1953. godine o satovima se, pa tako i ovima na Jelačić-placu, brine moja obitelj”, rekao je urar Dalibor Lebarović čija se radionica nalazi na Maksimirskoj cesti. Njegov djed Simeon prvi je preuzeo održavanje javnih satova, počevši s onim na Kvaternikovu trgu, a potom je posao naslijedio Daliborov otac Zlatko. Otkako se on prije 19 godina povukao u mirovinu, satovi su u Daliborovim rukama.

“Tata ima 84 godine, ali svaki dan dođe u radionicu pa popravlja satove. Ako treba, ode i do nekog javnog sata i pogleda, primjerice, zašto je stao”, objašnjava Dalibor Lebarović. Vura na Jelačić-placu stala je već nekoliko puta te se uvijek trude, dodaje, sve dijelove preventivno promijeniti i popraviti tako da funkcioniraju. Satove obilaze jednom tjedno, a svaki mjesec pregledavaju elektroniku i akumulatore. U slučaju kvara najviše im pomažu građani koji javljaju kad ura stane pa se onda iz radionice Lebarovića trči na lokaciju kako bi je odmah popravili.

“Važno je biti oprezan s elektronikom. Sat ima električni mehanizam pogonjen minutnim impulsom, a generalno postoji pet drugih principa po kojima mogu funkcionirati”, govori Dalibor.


Sat koji danas stoji na glavnome trgu nastao je u njihovoj radionici, a “skovan” je od dva milimetra tankog lima i pet milimetara debele podnice. Dimenzije svih javnih satova su 1,1 metar u visinu i u širinu, a ovaj na Jelačić placu jedini je iznad tih proporcija. Dimenzije su mu 1,4 metara i u visinu i u širinu, a stup na kojem se nalazi kutija ima oko sedam metara. Antikni u Tehničkom muzeju, piše Večernji.

“Nekada su dimenzije satova bile metar s metar, a nije bilo ni stakla ni ikakve druge zaštite za kazaljke pa bi one uvijek stale kad zapada prvi snijeg. Takav se antikni primjerak danas može vidjeti u Tehničkom muzeju Nikole Tesle”, ističe Dalibor. Prisjeća se pritom i kako je nekoć satova bilo na lokacijama s kojih su nestali, poput Glavnog kolodvora.

“Na glavnome je trgu “vura” zamijenjena dvaput nakon postavljanja one prve, originalne. Novi je sat podignut 1987. godine, a ovaj koji je danas ondje oko 2000. U skoroj će budućnosti opet morati na remont”, zaključuje Dalibor Lebarović.

Komentari

loading...