‘NA METI SU MIRNIJA MJESTA’ Dva bankomata dignuta u zrak na području Zagreba, a evo kako se planira tomu stati na kraj

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija

Godina je tek počela, a razbojnici ne miruju. Na području Zagreba i okolice u razmaku od svega 24 sata, pljačkaši su u zrak dignuli dva bankomata. Zanimljivo, oba incidenta dogodila su se u kasnim noćnim satima, a jesu li slučajevi povezani, češlja zagrebačka policija.

Raznijeli bankomat, ali nisu ukrali novac

Podsjetimo, prva eksplozija dogodila se 5. siječnja oko 3.15 sati u Donjem Laduču u Ulici Zagrebačka. Obavljenim očevidom utvrđeno je kako je nepoznati počinitelj unutrašnjost bankomata najvjerojatnije ispunio smjesom plina koju je aktivirao i izazvao eksploziju. Tijekom eksplozije oštećen je bankomat dok novac nije otuđen, izvijestili su tada iz PUZ-a. Dan kasnije, oko 3.20 sati glasan prasak čuo se u Svetoj Klari u Svetoklarskoj ulici gdje je također bankomat oštećen bankomat, ali i ulazna vrata te stakla poslovnog prostora. Novac nije otuđen.

Predsjednica Ceha zaštitara Lidija Stolica, kaže da su bankomati većinom mete u mirnijim mjestima.

Uvodi se sustav elektrokemijske zaštite

”Tamo gdje se bankomati dižu u zrak, to je većinom negdje gdje su udaljena ta mjesta od policijskih postaja i gdje se zna da od momenta kad se desi, dok policija stigne da ta osoba ili osobe, ako ih ima više da se maknu”, objasnila je za RTL.

Bankomati su sve češća meta u posljednjih nekoliko godina. Tako se u 2019. provalilo u 35, a 2021. u čak 79 bankomata. No, počinitelji su u većini slučajeva, točnije njih 55 završili bez plijena. Kako bi se bankomati zaštitili, uvodi se sustav elektrokemijske zaštite. Time se u slučaju provale aktivira boja koja boji novac i uništava ga.

”Ugradnjom te elektrokemije što je sada i u toku vjerujem, ma ne da vjerujem, nego sto posto sam sigurna da će se ugradnjom toga, kako je zakon i propisao i uz pomoć vas medija sve biti javno, kad će za to čuti i sami lopovi da će to i prestati”, smatra Stolica.

Navedeni oblik zaštite koristi se i kod transporta novca. Pored uvođenje boje, banke planiraju smanjiti broj bankomata u područjima koji su najčešće na meti lopova.


Komentari