Na Markovom trgu podržali Zagrepčanku kojoj bolnice nisu dale pobaciti: ‘Ovo je borba svake žene, zato smo tu’

Mirela Ahmetovic, Sabina Glasovac, Vili Matula (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Nakon apela trudnice iz Zagreba Mirele Čavajde kojoj su liječnici odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. tjednu, unatoč tome što njezina beba ima teške malformacije, ispred Hrvatskog sabora u petak se održao skup podrške.

Organizacije civilnoga društva uputit će danas zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u Hrvatskoj, a ispred Sabora pročitano je i otvoreno pismo Mireli Čavajdi. U pismu su istaknuli da će se zajedno boriti da Čavajda dobije ono što joj pripada.

“Žao nam je što živimo u državi koja nečiji svjetonazor stavlja ispred dostojanstva, zdravlja i života žene i djece i što je tvoja patnja postala tema od interesa. Ovo je borba svake žene, zato smo tu, ujedinjene u solidarnosti. Izražavamo ti poštovanje zbog snage koja te vodi, hvala ti za hrabrost da istupiš u najranjivijem životnom periodu, što nisi pognula glavu na nasilje kojem si izložena”, stoji u pismu podrške.

U kakvoj mi to državi živimo?

Mranijela Matejčić iz riječke udruge PaRiter na skupu je uputila nekoliko riječi ministru zdravstva Viliju Berošu:

“Ako jedan ministar nema utjecaj i kontrolu na svoj vlastiti resor je doista za zapitati se u kakvoj mi to državi živimo. Dogodili su se brojni propusti, Mirela Čavajda je reagirala odmah međutim zdravstveni sustav ju nije bio u stanju podržati i sad se izvlače. Vjerujemo da su ove sad komisije rezultat pritiska medija”.

Branka Mrzić Jagatić iz Udruge RODA upozorila je da u zakonu, na kojeg se liječnici pozivaju, jasno stoji da se nakon 10. tjedna prekid trudnoće obavlja u tri situacije; kada je medicinski utvrđeno da zbog malformacija ili bolesti plod ne može živjeti, u slučaju kad je trudnoća životno opasna za ženu i u situaciji kad je trudnoća nastala kao rezultat silovanja ili rodoskvrnuća.

“Ne spominju se ni 22.,ni 24. Tjedan. Zakon je jasan“, ističe Mrzić Jagatić.

Pred udrugam koje su došle dati podršku, na skup je došla i SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac koja je kratko prokomentirala da se Vlada ne želi baviti ovim pitanjem.

Zahtjevi koje udruge traže od nadležnih institucija:

Udruge koje su danas podržale Čavajdu, u otvorenom pismu su navele i zahtjeve koje traže od institucija:

“Organizacije civilnog društva u Republici Hrvatskoj – različite po svojem djelovanju, no ujedinjene u solidarnosti sa svim ženama kojima sustav uskraćuje zdravstvenu skrb – ističu zajedničke zahtjeve prema institucijama vlasti čije se ispunjenje traži u najkraćem mogućem roku:

Hitno osigurati odgovarajući medicinski postupak prekida trudnoće Mireli Čavajda u okviru i o trošku zdravstvenog sustava RH te utvrditi odgovornost i sankcionirati odgovorne za propuste u pružanju pravodobne i odgovarajuće skrbi. Od ministra Beroša i premijera Plenkovića zahtijevamo da javno potvrde da će Mirela Čavajda dobiti odgovarajuću skrb o trošku HZZO-a koja će joj osigurati kvalitetnu zdravstvenu skrb tijekom prekida trudnoće u skladu sa suvremenim medicinskim metodama i važećim međunarodnim standardima medicinske struke, medicinskom indikacijom i zahtjevom Mirele Čavajda.

Osigurati hitno donošenje smjernica i protokola za siguran prekid trudnoće u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije

Hitno objaviti cjelovite podatke o kapacitetima svih zdravstvenih ustanova u RH u odnosu na pružanje zdravstvene skrbi u području reproduktivnog zdravlja, i to specifično usluge prekida trudnoće (raspoloživi kadrovi, specijalistička znanja, tehnologija, kapacitet primitka pacijentica, financijska sredstva) te ustanoviti javni registar zdravstvenih radnica i radnika koji se pozivaju na priziv savjesti, a koji se redovito ažurira te je dostupan svim pacijenticama.

Osigurati da zdravstveni radnici i radnice i bolnička povjerenstva poštuju trenutni zakon koji regulira prekid trudnoće te istražiti odgovornost zdravstvenih radnika i radnica koji/e uskraćuju ili pružaju netočne informacije te onemogućavaju prekide trudnoće na zahtjev.

Osigurati dostupnost prekida trudnoće svim ženama u skladu sa zakonskim okvirom, uz pokrivanje troškova iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te osiguranjem dovoljnog broja medicinskih timova za obavljanje prekida trudnoće u svim zdravstvenim ustanovama koje su dužne omogućiti ovu vrstu zdravstvene skrbi kako bi se prevenirao institucionalni priziv savjesti”.

Također su podsjetili da je UN u dva navrata Hrvatsku upozorio da mora omogućiti ženama pristup prekidu trudnoće na zahtjev te da troškovi prekida trudnoće moraju biti pokriveni iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

“Isto tako je važno napomenuti da su međunarodna tijela ovakve uskrate zdravstvene skrbi prepoznala kao mučenje. Neophodno je stoga da odmah poduzmete korake da se život, zdravlje i dostojanstvo svake žene u Hrvatskoj zaštiti, a nered u hrvatskom zdravstvenom sustavu napokon uredi”, zaključuju iz udruga.


Komentari