Na korak smo do ’Sveučilišta Franjo Tuđman’, Vlada usvojila Prijedlog zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti!

Facebook/ Croatian Army

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj u četvrtak, 10. rujna 2020. godine prihvatila Nacrt prijedloga zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti te ga uputila na raspravu u prvo čitanje u Hrvatski sabor.

Predstavljajući Prijedlog zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti ministar obrane Mario Banožić istaknuo je: „Predloženim Zakonom stvaraju se ključni uvjeti za daljnji razvoj sposobnosti Hrvatske vojske i vojnog umijeća kao znanosti, što je prepoznato i u Strategiji nacionalne sigurnosti iz 2017. godine.“

„Sljedeće je godine trideseta obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske. Transformacija Hrvatskoga vojnog učilišta u Sveučilište za obranu i sigurnost „Dr. Franjo Tuđman“ od posebnog je državnog interesa“, naglasio je ministar Banožić.

Postojeći studijski programi Vojnog inženjerstva, Vojnog vođenja i upravljanja te Vojnog pomorstva pokrivaju sve tri grane Hrvatske vojske, a nastali su zahvaljujući izvrsnoj suradnji sa sveučilištima u Zagrebu i Splitu koja će i nakon ustrojavanja Sveučilišta za obranu i sigurnost „Dr. Franjo Tuđman“, pružati potporu u obrazovnom procesu.

Hrvatsko vojno učilište do sada je bilo partner studijskih programa sveučilišta u Zagrebu i Splitu. Osnivanjem Sveučilišta bit će nositelji tih programa jer to omogućuje daljnje jačanje Hrvatske vojske. Sveučilište će omogućiti razvoj znanstveno-nastavnog osoblja za interdisciplinarno područje znanosti u polju vojno-obrambenih i sigurnosno-obavještajnih znanosti i umijeća, a moći će aplicirati i za fondove Europske unije, što do sada nije moglo.

Stoga se ovim Zakonom osniva Sveučilište obrane i sigurnosti kao javna ustanova te se uređuje njegova djelatnost, način upravljanja, imovina i pitanja važna za rad. Važno je istaknuti da će ovo Sveučilište biti ustrojeno kao i ostala javna sveučilišta u Republici Hrvatskoj. Uz to, ovo Sveučilište imat će i određene specifičnosti te će se na njega primjenjivati i zakoni iz područja obrane, uz poštivanje ustavne odredbe o autonomiji sveučilišta.

Bandić: Naći ćemo rješenje za financiranje obnove, premijer mi je dao čvrstu riječ da ćemo to zajedno odraditi


Komentari