NA JAKUŠEVCU JE SVE GORE, STANOVNICI SE GUŠE: ‘Smrad se uvukao u kuću, ne možemo van, obolijevamo…’

wiki

“Ujutro kad se probudim prvo što vidim je smeće. Izađem na dvorište i na njemu vidim plastične vrećice koje je vjetar donio sa smetlišta, već sam navikla”, kaže nam Jakuševčanka.

Odlagalište otpada Jakuševac uvijek je vruća tema, gradonačelnik Milan Bandić uvijek ima spremna obećanja, a građani i dalje obolijevaju i guše se u smradu koji dolazi s te planine smeća. Rok za zatvaranje odlagališta je 2018. godina, ali to svejedno ne donosi olakšanja na lica stanovnika Jakuševca. Naime, iako će se možda do tada početi provoditi Plan gospodarenja otpadom, po kojem se on mora sortirati i dalje će se on odvoziti na Jakuševac. Zašto? Pa dobro došli u državu apsurda, smetlište ima dozvole za rad i nakon zadanog roka do kojeg se mora zatvoriti.

Za ovu priču javili smo se i zastupnicima u Gradskoj škupštini, Tomislavu Stojaku i Mariju Županu, nažalost do gospodina Bernardića nismo uspjeli doći. Osim njih kontaktirali smo i predsjednicu Mjesnog obora Jakuševac, Renatu Bedeković, te predsjednicu Udruge mladih u Jakuševcu, Petru Vodopijak. 

Svi oni slažu se u jednom, smetlište mora otići!

zagreb.info
zagreb.info

Milijunske kazne zbog loše provedbe plana?

Oko Plana o gospodarenju otpadom lome se koplja, prvi rok za provođenje istekao je, a plan je i dalje nepotpun. Sljedeći rok je 2018. godine, a i dalje se ništa ne događa. Ako se nešto hitno ne poduzme Hrvatsku čekaju kazne, morat ćemo plaćati penale. O ovome smo upitali zastupnike Marija Župana i Tomislava Stojaka.

Mario Župan nam je rekao da se o penalima vodi računa i da se plan mora što prije donjeti. “Još uvijek nije donesena odluka o tehnologiji, ali nešto se pokreće, donesene su izmjene i dopune GUP-a”, rekao je Župan.

Napomenuo je Župan i da se ovaj problem ne smije politizirati, nego se mora punuditi kvalitetno i provedivo rješenje Jakuševčanima. O zatvaranju smetliša ne može reći mnogo, teško je odrediti bilo kakav datum. “Plan se bazira na sortiranju otpada, mi moramo svi sjesti za stol i definirati rokove i mogućnosti, ali datum ne mogu nikakav dati.” zaključio je Župan.

Tomislav Stojak ipak je bio nešto oštriji. “U Gradu nitko ozbiljno ne vodi brigu o penalima koje ćemo morati plaćati Europskoj komisiji”, rekao je Stojak i nastavio kako se plan ne poštuje, ne izvršava se, iako su oni u Skupštini mali milijun puta ukazali na taj problem. Grad je, kako kaže, ovom problemu pristupio vrlo paušalno. 

Upitali smo ga i o naknadama za smanjenju kakvoću življenja koju primaju stanovnici Jakuševca. “Naknade se nebi uopće trebale dodijeljivati, nego smetlište treba sanirati i zatvoriti. Ove što se i dodjeljuju su nepravedne”, kazao nam je Stojak.

Naime, svi stanovnici dobivaju jednake naknade, bez obzira na to koliko su daleko od odlagališta.

Navečer je katastrofa kada se prozori otvore. Više zapravo smrdi kompost, nego smeće, ali točno se osjeti razlika između smeća i kompostane

Je li jakuševačka mladež rješenje problema?

Prije nekoliko mjeseci mladi su odlučili da je im dosta sjedenja i “heklanja” pred televizorom. Baš pred televizorom jer van, zbog nesnosnog smrada ne mogu, a teško im je i nekoga uoće pozvati k sebi. Osnovali su svoju udrugu, a prvo na njihoj listi zahtjeva jest da se provede istraživanje o kakvoći zraka u Jakuševcu i o utjecaju odlagališta na okoliš i stanovnike.

Velika je to želja bila i sve je, nažalost, ostalo samo na željama. Na sastanku s Bandićem, Petra, kao predsjednica udruge spomenula kako sve više ljudi u Jakuševcu umire od raka, ali priznala je i da nije dokazano da je to zbog odlagališta, jer za takva istraživanja Jakuševčani nemaju novaca.

“Bandić je uopće zanemario činjenicu da smo i mi živi tu koji su ustvari u opasnosti. Naredio je da se hitno na zavodu za patologiju moraju izvaditi sva potreba dokumentacija i istražiti je li istina da se broj umrlih od raka u zadnjih 10 godina u Jakuševcu povećao. Ali tko će to napraviti? Nitko. Od toga ništa i to su samo obećanja.” kazala je Petra.

Na pitanje je li gradonačelnik ijedno od svojih obećanja ispunio, ona razočarano odgovara: “Ne, nije ispunio obećanja”!

Udruga mladih Jakuševac
Udruga mladih Jakuševac

Petra je i svjesna toga da rezultati analize kakvoće zraka i utjecaja odlagališta na okoliš nebi bili istiniti kada bi ih radio hrvatski laboratorij. Kako kaže pronašli su jedan švicarski, za koji vjeruje da bi dao prave, realne rezultate, koji nebi išli u prilog nijednom moćniku, ali to je skupo, a upravo njihova udruga nikakva sredstva nije dobila.

Nismo dobili ništa, odbijeni smo jer nemaju dovoljno financijskih sredstava za nas i jer smo premlada udruga, a takvima se sredstva ne daju. Iako imamo jako dobar plan i program ne možemo  djelovati jer novaca nemamo”, rekla nam je Petra.

Ja ujutro kad se probudim prvo što vidim je smeće. Izađem na dvorište i na njemu vidim plastične vrećice koje je vjetar donio sa smetlišta

“Svi su jaki na riječima”!

Udruga žena u Jakuševcu jedina ih je aktivno podržala svojom donacijom, svi ostali su jaki samo na riječima. O ovom smo upitali i predsjednicu mjesnog odbora Renatu Bedeković koja je kazala kako će neka sredstva dobiti i od udruge Eko Etno Tišina, ali da oni nisu zapravo još ništa pokazali što bi ima donijelo novac.

Kada su krenuli, mladi nisu imali ni svoje prostorije, a kada im je gospođa Renata ustupila svoj termin u DVD-u Jakuševac, za to je saznao bivši predsjednik mjesnog odbora i pozvao im policiju da ih “rastjera”. Ipak nije sve tako crno jer, čini se da ih stanovnici Jakuševca podržavaju.

Puno Jakuševčana vjeruje u nas i vide budućnost u nama. Htjeli bi da se mi mladi kandidiramo za mjesni odbor i da rješimo probleme u Jakuševcu.” govori nam Petra.

“Nažalost, iako nas podržavaju, jako su nezainteresirani za sve, i nismo se udružili i to je najveći problem. Da se barem možemo udružiti za to istraživanje, pa nek nam barem kažu jesmo li zdravi ili ćemo svi pomrijeti zbog smeća.” zaključila je Petra.

Stanovnicima Jakuševca dosta je praznih obećanja

Teško je živjeti kraj smetlišta, a najgore je bilo u osnovnoj i srednjoj školi kada su nas zbog toga ismijavali. Nije ni sada mnogo bolje, jer se i dalje podižu obrve kad saznaju od kud smo, uvjereni su da imamo besplatnu struju i režije jer smo blizu smetlišta”, govore iz obitelji koja čija kuća se nalazi u prvom redu do smeća. Sa smradom se ne mogu nositi nikako, danju je još dobro jer zatvaraju prozore kada im je klima upaljena, pa smrad ne ulazi u kuće, ali onda dolazi večer.

Navečer je katastrofa kada se prozori otvore. Više zapravo smrdi kompost, nego smeće, ali točno se osjeti razlika između smeća i kompostane”, govore nam.

Naime, kada smrdi kompost, osjeća se neugodan miris bio otpada, što i nije toliko štetno, ali kada smrdi smeće, osjeća se miris plina koji im se uvlači u kuće i zbog kojeg ne mogu sjediti u vlastitim dvorištima.

zagreb.info
zagreb.info

“Prvo što vidim ujutro je – SMEĆE”!

I nakon godina života u Jakuševcu i dalje ih je strah jer je smetlište “tempirana bomba”, ali na prizor su se već navikli. “Ja ujutro kad se probudim prvo što vidim je smeće. Izađem na dvorište i na njemu vidim plastične vrećice koje je vjetar donio sa smetlišta, već sam navikla”, kaže Jakuševčanka koja umjesto da ima, recimo apartman prvi red do mora, ima sobu s pogledom na smeće.

Apartman, sumnja da će dobiti je u Jakuševcu ništa ne mogu prodati, ni kuće, ni zemljišta i novaca za preseljenje nemaju, a preselili bi se, samo da imaju gdje. Nešto malo dalje, u Hreliću živi druga obitelj, sa smradom se nose kao i oni u prvom redu, jedna razlika je što na njihovom dvorištu nema otpada s odlagališta. “Odmah bi se odrekli naknade kada bismo znali da se odlagalište zatvara. Nikakav novac ne može nadoknaditi naše zdravlje”, rekli su nam.

Navodno su se stvari pokrenule

Predsjednica mjesnog odbora Renata Bedeković rekla nam je kako od današnjeg dana drobilica na Jakuševcu prestaje s radom. Ona se premješta, navodno u Resnik. “Uz drobilicu bi premještena trebala biti i kompostana, ali uvijek se može napraviti više”, rekla je Bedeković.

Na naše pitanje što je točno Bandić napravio od svega što je obećao, konkretan odgovor nismo dobili već samo: “Napravio je što je napravio, ali ni on nije imao odriješite ruke.”

zagreb.info/ drobilica
zagreb.info/ drobilica

I u mjesnom odboru Jakuševac nadaju se da će se priča sa smetlištem uskoro privesti kraju, ali ono što je Renata zaključila, kao i Petra jest da su Jakuševčani previše podijeljeni. Njihovi bi se glasovi čuli samo kada bi se svi udružili, a to do sada još nisu uspjeli.

Ostaje nam vidjeti hoće li gradonačelnik ispuniti svoje obećanje o zatvaranju odlagališta ili će se i iz toga izvući kao iz svega do sad. Ono što sami Jakuševčani moraju pokazati jest da nisu zaslijepljeni mizernim naknadama koje dobivaju, upravo da im se zamažu oči i začepe usta. Jednom kada se, napokon, svi udruže možda uspiju i doprijeti do nekog, a ovako kada su podijeljeni u bezbroj malih pravaca ne očekuje ih ništa bolja budućnost. Ni njih, ni njihovu djecu, ni unučad, a ni generacije koje tek dolaze. 


Komentari