Na Hitnoj u Zaprešiću i Samoboru od danas po dva liječnika u smjeni

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Od danas su u ispostavi hitne medicine u Zaprešiću tijekom 24 sata, tj. i u dnevnoj i noćnoj smjeni, dostupna dva liječnika, objavila je Zagrebačka županija.

Navode kako je za ovakav ustroj hitne u Zaprešiću do kraja godine potreban iznos od 500.000 kuna. Pola iznosa financira Zagrebačka županija, a preostali iznos Zaprešić i 7 susjednih općina Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća.

Također, radom medicinskih sestara u dnevnoj i noćnoj smjeni osigurano je da su vrata Hitne otvorena 24 sata dnevno. Projekt otvorenih vrata financiraju s 200.000 kuna Zaprešić i okolne općine.

Podsjetimo temeljem postojeće Mreže hitne medicine resorno Ministarstvo je Zaprešiću dodijelilo svega 5 T1 timova što podrazumijeva 5 liječnika, kažu iz Županije.

Isti način rada, dakle, dva liječnika tijekom 24 sata u ispostavi hitne medicine i vrata Hitne otvorena 24 sata osiguran je i u Samoboru za što je Zagrebačka županija osigurala također 250.000 kuna.

Župan Kožić uputio je ministru zdravstva Milanu Kujundžiću prijedlog Izmjena i dopuna Mreže hitne medicine kojima se traži 60 T1 timova, 5 T2 timova, 5 timova za prijavno-dojavnu jedinicu, ustroj Ispostave Sveta Nedelja s 5 T1 timova, financiranje u potpunosti T1 timova za područje ispostava Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, uvođenje dodatnih doktora medicine uz T1 timove koji će osigurati funkcionalno povezivanje djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza kao i otvorena vrata hitne medicine 24 sata.

Isti ovakav prijedlog Kožić je uputio i Županijskoj skupštini Zagrebačke županije.

Prema trenutno važećoj Mreži hitne medicine Zagrebačka županija ima 45 timova T1 (pri čemu dva tima u ispostavama Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina financira sama), 5 timova T2 te 5 timova prijavno-dojavne jedinice u Velikoj Gorici.


Komentari