Na današnji dan prije 32 godine otvoren Muzej Mimara: Tim povodom organizirana izložba o impozantnoj zgradi u kojoj se nalazi

Foto: Facebook / Domagoj Doko / ‎Zakaj volim Zagreb

Izložba “Arhitektura Školskog foruma – ideja, realizacija, adaptacija”, koja se otvara 17. srpnja u Muzeju Mimara, podsjetit će na povijest impresivne zgrade na Rooseveltovom trgu, gdje su nekada bile smještene srednje škole, a prije točno 32 godine na taj datum ondje se smjestio novi muzej.

Riječ je o impozantnom spomeniku historicističke arhitekture, sagrađenom na inicijativu dr. Isidora Kršnjavoga krajem 19. stoljeća, a zgrada u okviru tzv. Školskog forumaje u svoje je vrijeme slovila kao najmoderniji kompleks srednjih škola na području hrvatskih zemalja u sklopu Austro-Ugarske Monarhije.

Oko stotinu godina bila je u funkciji škole, a 1987. njezin je središnji korpus, prostor nekadašnje realne gimnazije, prenamijenjen u muzej za smještaj zbirke umjetnina Ante Topića Mimare.

Kako je najavljeno, povijesni pregled ‘života’ zgrade Školskog foruma prikazan je na izložbi u njegovim ključnim točkama: historicističkoj ideji i realizaciji za koje je zaslužan jedan od najvećih utemeljitelja modernog hrvatskog društva, dr. Isidor Kršnjavi, te u konačnici suvremenoj adaptaciji u muzejski prostor, čime je ostvarena vizija Ante Topića Mimare o darovanju bogate umjetničke zbirke hrvatskom narodu u trajno naslijeđe.

“Smještanjem zbirke u središte Kršnjavijevog Školskog foruma, u srcu Donjega grada nastao je jedinstven spoj nepokretne i pokretne kulturne baštine, a na svima nama je da ovo vrijedno kulturno blago štitimo, istražujemo i neoštećeno predamo budućim generacijama”, ističu iz Mimare.


Izložba će biti otvorena do 1. listopada.

Komentari

loading...