Na Bundeku još uvijek zabranjeno kupanje: Zbog bakterije na jezeru samo spasioci

Tomislav Kristo / CROPIX

Na Zagrebačkom jezeru Bundek već tjedan dana teško ćete vidjeti kupače. Razlog tome je zabrana kupanja koju je izdao Gradski ured za zdravstvo zbog povećane vrijednosti mikrobiološkog pokazatelja crijevnog enterokoka.

Upravo zbog te bakterije, koja se nakuplja na dnu Bundeka zbog toplog vremena i niskog vodostaja, ovih dana na tom jezeru možete vidjeti gotovo jedino spasioce koji su zaduženi za sprečavanje ikakvih pokušaja kupanja. Crijevni enterokok uzrokuje povraćanje, proljev,  sve bolesti intestinalnog sustava, dermatološke rane, oštećenje sluznice oka i slične tegobe.

Nadzor nad kupanjem provodi GU za zdravstvo u suradnji s NZZJZ “Dr. Andrija Štampar”, objašnjava ravnatelj Ustanove upravljanje sportskim objektima Marin Tomić. Zbog povećanog broja crijevnih enterokoka u odnosu na Escherichiju coli u “Andriji Štamparu” pretpostavljaju da se radi o fekalnom zagađenju životinjskog podrijetla.

“Uzorkovanje je ponovljeno u utorak 30. srpnja, analize su u tijeku, a u petak ćemo imati službene rezultate. No potrebna su dva uzastopna uzorkovanja koja se moraju dogoditi da bi Bundek dobio zeleno svjetlo za kupače”, objasnili su Štamparovci za Večernji list.

 


Komentari