MUZEJ PREKINUTIH VEZA SLAVI ROĐENDAN: Pripremili su vam genijalne poklone! (FOTO)

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Muzej prekinutih veza postao je neizostavnim dijelom zagrebačke kulturne i turističke ponude, ali i uspješan hrvatski kulturni izvozni proizvod.

Muzej prekinutih veza 10. prosinca obilježava pet godina od otvaranja prvog stalnog postava na zagrebačkom Gornjem gradu i tim povodom ovog četvrtka posjetiteljima poklanja besplatan ulaz i popust na svoje suvenire.

Muzej prekinutih veza nastao je iz putujuće izložbe s konceptom propalih veza i njihovih ruševina te daje priliku svakome da prebrodi emocionalni slom na kreativan način – donirajući zbirci Muzeja. Dobitnik je Kenneth Hudson nagrade za najinovativniji muzej Europe, a njegovu posebnost prepoznala je publika u Zagrebu, ali i širom svijeta. U proteklih pet godina gornjogradsku adresu je obišlo 300 tisuća posjetitelja, u prosjeku njih 166 dnevno, od kojih čak svaki šesti nije uspio odoljeti nekom od autentičnih suvenira koje su za Muzej osmislili vodeći hrvatski dizajneri.

Muzej prekinutih veza bilježi kontinuirani rast. U razdoblju od 2012. do ove godine ukupan broj posjetitelja na godišnjoj razini je udvostručen, a trenutačno se približava brojci od 80 tisuća uglavnom inozemnih gostiju koji imaju 94 posto udjela. Sve to pokazuje da je Muzej prekinutih veza postao neizostavnim dijelom zagrebačke kulturne i turističke ponude, ali i uspješan hrvatski kulturni izvozni proizvod.

Photo: Borna Filic/PIXSELL
Photo: Borna Filic/PIXSELL

Ukupno 34 gostujuće izložbe širom svijeta obišlo je više od milijuna posjetitelja. Nakon uspješne godine, u kojoj je predstavljen novi stalni postav Muzeja na Gornjem gradu, te bogato opremljena nova (već druga) knjiga o muzeju naslovljena ‘A Diary’, Muzej planira i dalje osvajati publiku i nova tržišta. Za sljedeću godinu već je dogovoreno šest gostovanja u inozemstvu, a u predstojećim godinama će se otvarati i stalni postavi u dalekim dijelovima svijeta.

U naredne dvije godine Muzej prekinutih veza sudjeluje u projektu ‘The People’s Smart Sculpture – PS2’, koji sufinancira Europska komisija u okviru programa Kreativna Europa, unutar kojeg realizira program ‘Zagrebački Gornji grad: Mijene srca’ otkrivajući zaboravljenu povijest gornjogradskih prostora emotivnim mapiranjem Gornjega grada u suradnji s umjetnicima, učenicima, studentima i građanima. Sve s namjerom ukazivanja na višeslojnost Gornjega grada kao bitnog političkog, kulturnog, povijesnog i osobnog prostora.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL


Komentari