MUZEJ AUTOMOBILA BOJKOTIRA MANIFESTACIJU: ‘Mi smo primjer nakaradnog sustava’

Već drugu godinu zaredom Ministarstvo je odbilo sve programe Muzeja automobila Ferdinand Budicki.

Muzej automobila Ferdinand Budicki ove godine neće sudjelovati u manifestaciji Noć muzeja jer im je Ministarstvo kulture već drugu godinu zaredom odbilo sve programe te nisu dobili niti kunu potpore.

Ministarstvo kulture na godišnjoj je razini pomoglo Muzeju automobila 2013., 2014. i 2015. godine s iznosima od 30 tisuća kuna, no potporu im nisu dodijelili lani, a to se ponovilo i ove godine.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Na Noć muzeja, 27. siječnja u Muzej automobila Ferdinand Budicki (Ulica kneza Ljudevita Posavskog 48) moći će ući jedino uz kupljenu ulaznicu, a besplatan ulaz imat će osobe s psihofizičkim oštećenjima, hrvatski branitelji i umirovljenici.’[/box]

>>>OD MINISTARSTVA NISU DOBILI NI KUNU POTPORE: Muzej automobila bojkotira manifestaciju ‘Noć muzeja’

Muzej automobila Ferdinand Budicki sadrži ozbiljan fundus vezan za 118 godina dugu gradsku i nacionalnu povijest automobilizma; preko 100 autentičnih povijesnih automobila, motora (pokretna kulturna dobra vrijedna preko 20 miliona kuna), velik broj memorabilija, artefakata, fotografija i filmova čine njegov izložbeni dio.

U svojoj je objavi na svom Facebook profilu profesor Valentino Valjak, voditelj Muzeja, opisao cijeli događaj i stanje kazavši da na ovaj način muzeji žive surovi kapitalizam; “oni su roba na tržištu, nezaštićeni od gradskih i državnih institucija u smislu financijske potpore.”

Dodao je da se upravo na njihovu primjeru vidi sva nakaradnost sustava sa svim njegovom anomalijama i metastazama, „veliki“ i važni i „mali“ i lažni muzeji.

Osvrnuo se i na izjavu ministrice da Muzej automobila Ferdinand Budicki nije pravi muzej.


Komentari