MUP: Ne raspolažemo informacijama o ilegalnim kineskim policijskim postajama u Zagrebu

Ilustracija/ Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Iz Ministarstva unutarnjih poslova odgovorili su nam na upit oko članka CNN-a i izvješća agencije Safeguard Defender u kojem se spominje djelovanje ilegalnih kineskih policijskih postaja u gradovima diljem svijeta pa tako i u Zagrebu.

“Vezano uz objavljeni članak CNN-a i Izvješće Safeguard Defendera – koje će biti objavljeno sutra 5. prosinca – obavještavamo vas kako Ravnateljstvo policije niti iz vlastitih saznanja, a niti iz saznanja agencija s kojima surađuje, ne raspolaže s podacima o postojanju niti djelovanju ilegalnih policijskih postaja u Zagrebu ili Hrvatskoj” odgovorili su nam iz MUP-a.

“Hrvatska se spominje samo u kontekstu zajedničkih policijskih inicijativa”

Pojasnili su kako se u obavljenom članku Hrvatska spominje u kontekstu „ispitivanja uloge zajedničkih policijskih inicijativa“, a ne u kontekstu ilegalnih policijskih postaja.

“Obavještavamo kako se suradnja hrvatske i kineske policije ostvaruje temeljem Sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine o policijskoj suradnji koji je potpisan 3. prosinca 2012. godine te Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine o suradnji tijekom turističke sezone koji je potpisan 12. rujna 2017. godine”, napisali su iz ministarstva.

Istaknuli su kako kineski policijski službenici od 2018. godine sudjeluju u hrvatskom projektu „Sigurna turistička destinacija“, a koji se uspješno provodi od 2006. godine sa stalnom intencijom povećanja broja stranih policijskih službenika i policijskih organizacija koji se uključuju. Projekt se provodi uobičajeno tijekom srpnja i kolovoza u priobalnim policijskim upravama te u Policijskoj upravi zagrebačkoj, a sve temeljem tipskog Memoranduma o suradnji s nacionalnim policijama i organizacijama koje sudjeluju.

Projekt „Sigurna turistička destinacija“

Kažu da je tijekom 2018. godine u Hrvatskoj boravilo ukupno 6 kineskih policijskih službenika, a u 2019. godini 8 kineskih policijskih službenika. Nadalje, tijekom 2020. i 2021. projekt se provodio u smanjenom obimu te kineski policijski službenici tada uopće nisu boravili u Hrvatskoj da bi se ove, 2022. godine projekt proveo u punom opsegu te je u Hrvatskoj boravilo ponovno ukupno 8 policijskih službenika. Svih navedenih godina kineski su policijski službenici u sklopu projekta boravili u Hrvatskoj u trajanju od mjesec dana – od sredine srpnja do sredine kolovoza – i to na području Policijske uprave zagrebačke, ličko-senjske, zadarske i dubrovačko – neretvanske, a na kojim područjima uobičajeno boravi najveći broj kineskih turista.

Na fotografiji: Kineski policajci.
Foto: Damir Krajac / CROPIX

“Naime, smisao provedbe projekta Sigurna turistička sezona jest da strani policijski službenici hrvatskim kolegama olakšavaju komunikaciju s turistima iz njihovih matičnih država, u situacijama kada im se ti turisti obraćaju za pomoć (bilo da su bili žrtve kaznenog djela ili prekršaja ili im jednostavno treba informacija)Takav je slučaj i s kineskim policijskim službenicima koji, kao i drugi, službu obavljaju u nacionalnim policijskim odorama, bez naoružanja, bez primjene policijskih ovlasti i u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim policijskim službenicima”” pojašnjavaju iz MUP-a.

Iz ministarstva dodaju da se suradnja hrvatske policije, po potrebi, ostvaruje putem kineskog izaslanika pri Veleposlanstvu NR Kine u Zagrebu zaduženog za vojnu i policijsku suradnju, te cjelokupnu suradnju opisuju kao profesionalnu i pozitivnu.

“Zaključno obavještavamo kako je u Hrvatskoj ove godine u projektu Sigurna turistička destinacija sudjelovao rekordan broj stranih policijskih službenika od početka provedbe projekta u 2006. godini, njih ukupno 100 – iz 20 policijskih organizacija iz 18 država diljem svijeta. Ukupan broj stranih policijskih službenika koji su od početka provedbe ovog projekta boravili u Hrvatskoj je 1010, a od čega su 22 policijska službenika iz NR Kine” odgovorili su nam iz ministarstva.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX


Komentari