Muke po Bandiću: Zaposlenima u Gradu Zagrebu ne piše se dobro

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Na press konferenciji nakon jučerašnjeg sastanka premijera Andreja Plenkovića i gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića, u povodu izrade i donošenja Zakona o obnovi Zagreba, pažnja medija i javnosti naravno da je bila usmjerena na buduće mjere. Međutim, posljednja rečenica koju je izgovorio Bandić zabrinula je tisuće zaposlenika gradske administracije kao i više od 20.000 zaposlenika Zagrebačkog holdinga.

Gradonačelnik Bandić je rekao, citiramo: “Plaću za travanj ćemo imati, a za svibanj nisam siguran”. U prijevodu, Milan Bandić je najavio smanjivanje plaća svojim zaposlenicima, kao prvi korak. “Bude li kriza s pandemijom potrajala, morati će doći do otpuštanja dijela radnika, ponajprije u administraciji ali to je crni scenarij za koji se nadamo da se neće dogoditi”, za Zagreb.info komentira jedan od suradnika, blizak trećem katu zgrade na Trgu Stjepana Radića 1.

Prihode Grada Zagreba čije financije počivaju na doprinosima, prirezu građana te ostalim fiskalnim i parafiskalnim nametima, prvo je izmjenama zakona smanjio negdašnji predsjednik Vlade RH, Ivo Sanader, a posljednji je udarac izmjenama zakona zadao ministar financija aktualne Vlade, Zoran Marić. Tim posljednjim izmjenama koje su značile rasterećenje poduzetnika u cijeloj Hrvatskoj, Grad Zagreb je ostao bez 720 milijuna. To je udarac koji Bandić vrlo teško podnosi i zato Grad Zagreb već mjesecima ima problema s plaćanjem. Padom proizvodnje, otpuštanjima radnika i prihodom od turističkih taksi koji je sad sveden na nulu, rupa u gradskoj blagajni je sve veća. To su razlozi zašto je Bandić prisiljen, u prvom koraku, smanjivati plaće svojim zaposlenima, a u drugom krugu napraviti novu sistematizaciju i otpustiti dio ljudi iz gradske administracije.

Komentari