Mrak Taritaš zapostavljenim dijelovima grada želi vratiti vrijednost

Facebook

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, HNS-ova Anka Mrak Taritaš, u prostorima stare tvornice Badel u Šubićevoj predstavila je program Pametno prostorno planiranje u Gradu Zagrebu.

Naglasila je da je cilj pametnog prostornog planiranja poticanje razvoja desetljećima zanemarivanih prostora što bi dalo novi impuls razvoju grada.

“Gradovi grade gradove, što znači da grad mora imati viziju razvoja i pritom postaviti jasna pravila igre za investitore, ali i zaštititi opće dobro, odnosno javni interes građana“, naglasila je Anka Mrak Taritaš.

Rekla je i kako se grad ne treba širiti na zelene površine već zapostavljene dijelove grada pretvoriti u dodanu vrijednost, navodeći primjer Starog Trnja. Pritom je navela prostore stare Tvornice Badel, stare Vojne bolnice u Vlaškoj ulici te Paromlina.


Istaknula je prioritetno uređivanje vrijednih gradskih zemljišta poput kompleksa Gredelj kojeg vidi kao svojevrsni zagrebački Manhattan, odnosno suvremeno gradsko središte, zatim kompleksa Zagrepčanke namijenjene za razvoj poslovnih sadržaja te bloka Badel kao zelene jezgra sa stambenim, kulturnim te turističko-ugostiteljskim objektima i sadržajima.

Anka Mrak Taritaš navela je i potencijal zagrebačkih donjogradskih i gornjogradskih dvorišta i skrivenih prolaza te potrebu njihovog uređenja u suradnji grada i građana, što uključuje obnovu pročelja te uređenje javnih i zelenih površina, prenosi Dalje.com.

Zagrebački velesajam i Sveučilišna bolnica

Vezano za potrebu uređivanja neprimjereno korištenih prostora preko Save, navela je primjer Zagrebačkog velesajma te važnosti prilagodbe prostornog koncepta principima suvremenog sajmovanja te mogućnosti razvoja kongresnog turizma na tom prostoru kao i mogućnost lokacije za novu scenu HNK.

Osim Velesajma, Anka Mrak Taritaš istaknula je i primjer Sveučilišne bolnice čije privođenje svrsi vidi kroz rekonstrukciju te podjelu kompleksa u dvije odvojene cjeline – prostora za rehabilitaciju djece i mladih s invaliditetom te prostora za hospicij.

“Prostor Sveučilišne bolnice otvara i mogućnost zdravstvenog turizma te komercijalnih sadržaja s ciljem financijske održivosti”, rekla je Mrak Taritaš dodavši kako je sve to moguće dobrom suradnjom Grada, investitora i građana

>>> VELIKI INTERVJU ANKE MRAK TARITAŠ: Otkrila nam je što planira sa Zagrebom

Komentari