MRAK TARITAŠ U UTRCI ZA METROPLU: ‘Kakvog smisla ima dati besplatne udžbenike, a djeca u školu moraju nositi toalet papir?’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Temelj njenog programa bit će pametno upravljanje gradom.

Jučer, 18. listopada, popularna Mrak Taritaš i službeno je postala HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba. Njen plan je obnoviti Velesajam i sljemensku žičaru te graditi škole i vrtiće, a kako kaže, ima dovoljno godina i iskustva da se ničim ne zanosi.

“To što mi je rejting bolji nego Boži Petrovu doživljavam kao odgovornost s kojom se moram nositi.”, kaže Anka Mrak Taritaš.

Tek nakon što Predsjedništvo HNS-a objavi odluku o kandidaturi, Mrak Taritaš će oformiti svoj stožer, objaviti imena suradničkog tima te svoj plan za Zagreb. Prema pisanju JutarnjegMrak Taritaš planira u kampanju krenuti s timom od njezina osobnog povjerenja, u kojemu će biti široki krug, izabran prema kompetenciji za određena područja, a ne prema stranačkoj pripadnosti. Anka Mrak Taritaš još ne otkriva imena, ali ime šefa izbornog stožera navodi- Stanko Kordić, bivši glavni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja tijekom njenog mandata i stari suradnik, a koji je na istoj funkciji bio i u mandatu Lovre Kuščevića, sve do razrješenja na vlastiti zahtjev, u srpnju.

Pametno upravljanje gradom

“U iduća dva tjedna objavit ću program i sve ostalo vezano uz kampanju. Program će se bazirati na pametnom upravljanju gradom.”, objavila je Mrak Taritaš. Njena želja je da se Zagrebom počne upravljati putem suvremenih tehnologija jer, kako kaže, pametni gradovi integriraju svoje funkcije javnih usluga poput prometa, proizvodnje energije, opskrbe, zbrinjavanja otpada, javne rasvjete, unapređuju njihovu kvalitetu, ali istodobno štede energiju i brinu se o okolišu.

Komunikaciju s biračima ne želi temeljiti na kritici gradonačelnika Milana Bandića, nego će se okrenuti viziji razvoja Zagreba. Kako navodi, neki projekti se već mogu vidjeti tijekom jednog mandata, poput uređenja Velesajma i sljemenske žičare, ali ima i više dugoročnih projekata u planu. Posebno bi željela da se do 2030. godine potpuno uredi i prenamijeni prostor bivšeg Gredelja i na njemu stvori nova gradska vrijednost. To je, ističe Mrak Taritaš, prostor na kojemu se mogu spojiti autobusni i željeznički kolodvor, u koji se mogu uvesti kulturni sadržaji, ali i novi stambeni projekt.

Na upit Jutarnjeg o socijalnoj politici, Mrak Tartiaš odgovara da će se morati revidirati, ali neće suspendirati postojeća prava, ni “sjeći sjekirom” , no dio prava će se morati revidirati i ostvarivati kroz neke druge politike.

Besplatne udžbenike ne treba davati svima

“Smatram da je otvaranje javnih radova kojima će se uređivati parkovi, igrališta i drugi javni objekti dobar način na koji se ljudima može dati prilika da zarade novac. Moramo imati empatiju za druge, ali moramo imati i kriterije .” , objašnjava Mrak Taritaš te kao primjer ističe dodjelu besplatnih udžbenika. Mišljenja je da djeca čiji roditelji pristojno zarađuju ne trebaju dobivati besplatne udžbenike.

“Kakvog ima smisla svoj djeci dati besplatne udžbenike, a onda ih dovesti u situaciju da moraju nositi WC papir u školu?! To je nedopustivo, kao što je nedopustivo da djeca u vrtićima nemaju igračke.” tvrdi Mrak Taritaš.

Podsjetimo,SDP-ov kandidat za gradonačelnika, Davor Bernardić, svoju je kandidaturu za gradonačelnika već objavio, a HDZ-ov kandidat se još uvijek čeka. S obzirom na poznate kandidature, politički analitičar Žarko Puhovski, nije optimističan, te je nedavno, za naš portal, komentirao šanse poznatih kandidata, ali i trenutnu moć aktualnog gradonačelnika.

“On ne može dobiti ništa u Hrvatskoj, ali ne može izgubiti Zagreb. Meni se čini da se to ne mijenja.”, tvrdio je tada Puhovski. Nije optimističan niti po pitanju Bernardića koji, prema njemu, nema nikakve šanse da sruši dugogodišnju Bandićevu vladavinu, ali šanse ne daje niti popularnoj Mrak Taritaš.

>>>DAVOR BERNARDIĆ SPREMAN BITI GRADONAČELNIK: ‘Zagrebu treba novi zamah razvoja’

>>>PUHOVSKI O IZBORIMA ZA GRADONAČELNIKA: ‘Bandića može srušiti samo jedan čovjek!’

 

Komentari