Mrak Taritaš oštro po Mikuliću, Proračunu i izdvajanju ZET-a i Velesajma od Holdinga

FOTO: Dražen Komar

Na 7. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba danas s početkom u 10 sati počela je rasprava o predloženom gradskom proračunu za 2018. po kojem planirani prihodi i primitci iznose 7 milijardi i 570 milijuna kuna.

U proračun su uključeni vlastiti i namjenski prihodi i primitci proračunskih korisnika od oko 1,76 milijarda kuna, tako da ukupni prihodi i primitci proračuna i proračunskih korisnika Grada Zagreba za 2018. iznose 9 milijardi, 338 milijuna i 310 tisuća kuna. Gradski zastupnici su na gradski proračun uputili čak 44 amandmana, a Bandić je potvrdio one HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku, svojih koalicijskih partnera.

Na dnevnom redu trebao bi se naći i prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o izdvajanju ZET-a i Velesajma iz Zagrebačkog holdinga.

Anka Mrak Taritaš, gradska zastupnica iz stranke GLAS (Građansko-liberalni savez) kazala je nije imala dileme da će Proračun proći i da će za izglasavanje istog biti dovoljno ruku.

„To su sve scenariji koje smo vidjeli. Ajmo se sjetiti što je bilo prošle godine, drugo čitanje, velike najave, svi amandmani partnera HDZ-a na rebelansu su prošli. Ove godine smo vidjeli da nema nikakvih problema – trebate na nekakvoj stavci 20 milijuna? Ajmo dat 30, nećemo škrtarit. Nakon šest mjeseci ćemo reć da nismo napravili ništa i vratit ćemo na početnu poziciju. Ako je netko imao dileme da Proračun neće proći, taj ne poznaje funkcioniranje Grada Zagreba”, tvrdi Mrak Taritaš.

Proračun će biti izglasan, no događa se nešto na Skupštini. Naš predsjednik Skupštine uzeo si je dosta velikih ovlasti, a one karakteriziraju bahatost. Ovdje je 51 zastupnik. On mora kao razrednik u razredniku, bez obzira na simpatije, prema svima biti podjednak, a on to nije. Pokazao je da bahatošću skriva svoju nesigurnost i da loše vodi Gradsku skupštinu i zato sada traje stranka“, ustvrdila je gradska zastupnica.

Prokomentirala je i restrukturiranje Holdinga i izdvajanje ZET-a i Velesajma.

“Odnos HDZ-a i Bandića – oni se već desetak godina vole se što tajno, što javno. Retorikom HDZ pokušava pokazati da se kao buni, ali zapravo se ne buni. Ono što moramo znati – Holding je osnovan da bi bio brži, bolji, učinkovitiji, a pretvorio se u svoju prisutnost. Moramo znati koja je ideja gradonačelnika s Holdingom, no nema tu ideje. Izdvajaju ZET jer ima užasnih problema. Izdvajaju Velesajam jer je očito riječ o nekim dogovorima vezanim uz izuzetno vrijednom zemljištu u Gradu Zagrebu s kojim bi se dalo drugačije upravljati i to nije dobro.

Ja ću apsolutno biti protiv toga i diskustirat ću o tome kad će biti prilike. Da mi imamo program i da znamo što je Holding u budućnosti, on bi mogao dobiti ruku i nekog iz pozicije, no nema ni programa ni ideje, sa stihijom se ne može voditi. Ili se vodi stihijom ili pojedinačnim interesima”, kazala je gradska zastupnica stranke GLAS.

Što se tiče smanjenja božićnica ZET-ovcima po naredbi Milana Bandića predsjednici Holdinga i tužbama kojima prijete radnici, Mrak Taritaš naglasak je stavila na kolektivni ugovor, koji je u pojedinim podružnicama različiti.

“Oni su prijekor dugogodišnjih dogovaranja koja su bila neuspješna. Što se tiče kolektivnog ugovora u Velesajmu, on sljedeće godine ističe, a što se tiče ZET-a, on je puno stabilniji. Dakle, ovo je samo pokazivanje moći, no oni teško da će smanjiti božićnice, one će ostati, a u suprotnom će sigurno doći do tužbe. Kad bi netko bio na čelu Holdingu i rekao gradonačelniku da mora poštivati zakon, to bi bio pravi odgovor nekog tko je na čelu Holdinga“, zaključila je Mrak Taritaš.

>>> Sjednica Gradske skupštine: Ilijaš Tomaševiću: ‘Vama nek sija zvezda crvena!’

>>> Kartelo želi ‘munjovoz’ na zapadu Zagreba, Mikulić u božićnom duhu koaliciju smatra ‘…

>>> Švaljek: ‘Proračun je priređen neobjektivno i neće se realizirati’


Komentari