MRAK TARITAŠ O LOKALNIM IZBORIMA I KRIZI U VLADI: ‘Između Bandića i HDZ-a ne postoji nikakva razlika!’

HNS

”Nered i netransparentnost u pravilu uvijek završe u korupciji čemu svjedoče brojni kazneni postupci koji se trnutno vode protiv gradonačelnika i pojedinih gradskih službenika. To je sramota za Zagreb”, kazala nam je Anka Mrak Taritaš.

U jeku političke krize kakvu Hrvatska ne pamti od svog osamostaljenja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić više nego ikada, pokušava pronaći svoj put do nacionalne politike. Najdugovječniji zagrebački gradonačelnik doduše, do sada nije imao pravog i ozbiljnog protukandidata koji bi mu mogli ugroziti ostanak na mjestu prvog čovjeka Grada Zagreba, međutim čini se kako nadolazeći lokalni izbori, kako se priča po gradskim kuloarima, Bandiću nose velike probleme.

Jedna od glavnih favoritkinja za buduću zagrebačku gradonačelnicu svakako je HNS-ova Anka Mrak Taritaš, bivša ministrica graditeljstva i prostornog uređenja koja je još početkom godine, najavila ozbiljne planove za preuzimanje ove važne političke funkcije.

Za zagreb.info Mrak Taritaš ispričala je kako se unutar Gradske skupštine te Gradske uprave već godinama odvijaju tihe igre i suradnje koje izravno štete samim Zagrepčanima čiji se novac neracionalno troši na projekte koji u ovome trenutku nisu od presudne važnosti za same građane hrvatske metropole. Ovom prilikom, komentirala je i aktualnu političku krizu te kako je toliko spominjanje preslagivanje Vlade ”najniži oblik političke trgovine koja može biti na rubu kaznenog djela kao u slučaju Sabo.”

Za početak, kako komentirate krizu u Vladi RH? Je li po Vama Karamarko glavni krivac za nastalu situaciju?

Krivaca je više, ali nešto što je u startu krivo počelo nije moglo bolje ni završiti. Krivi su svi akteri koji osmislili i pokušali u provesti u djelo ovakav eksperiment. Pronaći u tri sata premijera koji ne pozna političke procese u Hrvatskoj i cijeli koncept nazvati nekakvom suradnjom, a ne koalicijom, suludo je. Svatko u toj takozvanoj suradnji ili kooperaciji snosi svoj proporcionalni dio odgovornosti. Iskreno mislim da nije bilo afere „Konzultantica“ nešto drugo bi se naknadno pokazalo kao problem.

Ova vlada otpočetka funkcionira kroz permanentni sukob i međusobna optuživanja. Počelo je sa SOA-om, preko ”Konzultantice” i izgleda da opet ne neki način završava sa SOA-om. Istovremeno ne vidimo ni R od reformi. Kako sam već rekla vidjela sam samo dvije reforme: ukidanje pečata i ukidanje ureda bivšeg predsjednika. Treća će očito biti ukidanje ove vlade.

O AFERI PROČISTAČ: ”Jasno je da se tu, osim neznanja i nemara, radi potencijalno i o motivima druge vrste jer novaca za obnovu mreže je bilo, ali su utrošeni nenamjenski i netransparentno…”

Postoji li mogućnost da se HNS pridruži HDZ-u u slaganju nove saborske većine?

Ponovit ću po stoti put: Ne! Mi smo otpočetka bili dosljedni u ovom cirkusu. Čim se nakon izbora spomenula tripartitna vlada rekli smo da mi idemo u oporbu. Kad se počelo spominjati preslagivanje od strane glavnog hrvatskog preslagivača Milana Bandića, rekli smo da nećemo sudjelovati ni u kakvom preslagivanju i da su jedino izbori izlaz iz ove političke krize te da moramo ovu sramotu prekinuti na način da vratimo građanima legitimitet. Sve ostalo je produženje agonije i najniži oblik političke trgovine koja može biti na rubu kaznenog djela kao u slučaju Sabo.

Je li Vas iznenadila podrška HDZ-a Milanu Bandiću u Gradskoj skupštini?

Ni najmanje. Maske su konačno pale. HDZ i Bandić bili su od početka u tajnoj vezi u Gradskoj skupštini i imenovanjem HDZ-ovog predsjednika Gradske skupštine ta tajna veza je konačno legalizirana u politički brak. Između Bandića i HDZ-a već duže vrijeme ne postoji nikakva razlika. To se vidjelo na primjeru državne koalicije, a sada i na zagrebačkoj razini. HDZ je u skupštini samo glumio oporbu. I to jako loše.

IMG_4736
O PLANOVIMA: ”Jedina organizirana turistička ponuda grada je Advent u Zagrebu i to je za pohvaliti. Sve ostalo je stihija. Grad ozbiljno mora početi razmišljati o uvođenju turističkih zona s prilagođenim radnim vremenom ugostiteljskih objekata.”

Koja su po Vama tri najvažnija argumenta zbog kojih Bandić više ne može biti na čelu grada Zagreba?

Nered, netransparentost i korupcija. Ako se gradu za svaki problem netko mora obratiti gradonačeniku, to znači da grad i gradske službe ne funkcioniraju, a i sam gradonačelnik više priča da radi nego što uistinu radi. Grad ne može funkcionirati na jednoj osobi. Pa makar se radilo i o našem ”Batmanu”.

A kad vlada nered tada je teže kontrolirati tokove novca naših građana koji se troši na sulude projekte koji nisu prioritet poput fontana. I na kraju, nered i netransparentnost u pravilu uvijek završe u korupciji čemu svjedoče brojni kazneni postupci koji se trnutno vode protiv gradonačelnika i pojedinih gradskih službenika. To je sramota za Grad i sve naše sugrađane.

MRAK TARITAŠ: ”Za Pametni grad morate imati pametnu gradsku upravu”

Što ćete Vi kao kandidatkinja za gradonačelnicu ponuditi Zagrepčanima na predstojećim lokalnim izborima?

Zagrebu nakon 16 godina treba promjena, i želim biti prvo i pravo lice promjene u Zagrebu. Ponudit ću sve ono što trenutno i već duže vrijeme nedostaje Zagrebu. Za početak viziju grada Zagreba, kakav grad želimo od 2017. do 2030. godine.

Ponudit ću koncept Pametnog grada kakav već postoji u brojnim europskim metropolama pa i manjim gradovima u Europi, ali i Hrvatskoj. Želimo iskoristiti digitalne tehnologije koje će građanima poboljšati kvalitetu komunalnih usluga, povećeti transparentnost trošenja proračunskih sredstava i uključivati građane u upravljanje gradom.

Pametni grad znači da svatko ima uvid aplikaciju ili portal gradskog proračuna na kojem jasno imate sve proračunske stavke i putem kojeg možete predlagati poboljšanja rashoda, ili portal i aplikaciju koja će biti svojevrsni registar imovine iz kojeg možete jasno vidjeti status nekretnina u vlasništvu grada, ili čipirane kante za smeće kako ne biste plaćali odvoz prazne kante tj.zrak, ili pametne semafore koji efikasno reguliraju promet, pametno drvo putem kojeg imate pristup wi-fiju ili pametne klupe na kojima možete puniti mobitel.

Sve je to već izmišljeno i postoji čak i u nekim gradovima u Hrvatskoj. Samo za Pametni grad morate imati pametnu gradsku upravu.

Koja su ključni problemi koji se u Zagrebu moraju što hitnije riješiti?

Ključni problemi koje u zagrebu moramo riještit su prometni problemi, problem otpada i problem funkcioniranja dječjih vrtića u Gradu zagrebu. Nažalost, nije tu kraj jer imamo i niz pitanja kojom bi se gradska uprava morala baviti, a to ne radi na zadovoljavajući način. Primjerice nedopustivo je da u 2016. deseci tisuća Zagrepčana nemaju osnovne komunalne infrastrukture kao što je kanalizacija, odvodnja odnosno vodovod. Pa problem neučinkovitog i preskupog javnog prijevoza, nedovoljno dobro iskorištenosti gradske imovine, stanja infrastrukture i slično.

12932909_1671822366425186_2031758456380709046_n
MRAK TARITAŠ: ”Zagreb mora brinuti o svojim festivalima jer malo po malo postali smo upravo po festivalima prepoznatljivi.”

Jeste li bili iznenađeni pokretanjem istrage oko ‘afere pročistač’ te kako komentirate cijenu vode u gradu Zagrebu?

Nažalost nisam. Od samoga početka tog projekta cijena je nekoliko puta uvećavana, a pitanje je koliko od toga povećanja uporište ima u realnim troškovima. Što se tiče cijene vode, sve što ću reći jest da su gubici u sustavu znatni, prema nekim procjenama i 40 posto. Iz toga vam je jasno da bi cijena mogla biti niža barem za taj postotak. Svojevremeno se Grad Zagreb zadužio putem obveznica upravo za obnovu vodovodne mreže, a taj novac je otišao za druge svrhe. Prema tome, jasno je da se tu, osim neznanja i nemara, radi potencijalno i o motivima druge vrste jer novaca za obnovu mreže je bilo, ali su utrošeni nenamjenski i netransparentno.

Da ste Vi gradonačelnica, biste li išli u izgradnju novih fontana?

Već sam nekoliko puta rekla, ne možete graditi fontane ako građani u širem centru grada na Starom Trnju ili Donjem Prekrižju nemaju osnovnu infrastrukturu poput vodovoda ili kanalizacije. Načelno nitko nije protiv fontana jer one sigurno uljepšavaju grad, ali fontane nisu prioritet. Ti novci koji se troše na fontane mogli su biti utrošeni na poboljšanje standarda naše djece u vrtićima, na poboljšanje osnovne komunalne infrastrukture naših sugrađana ili na gradnju mosta preko Save.

I za kraj, jeste li kao Zagrepčanka zadovoljni sadržajem koji metropola pruža domaćima, ali i turistima za vrijeme proljetnih i ljetnih mjeseci?

Mislim da je dobro da je sve više turista u gradu Zagrebu i to se vidi iz godine u godinu. Osobno imam osjećaj da se sve promjene u turitisčkoj ponudi grada događaju stihijski i zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca. Jedina organizirana turistička ponuda grada je Advent u Zagrebu i to je za pohvaliti. Sve ostalo je stihija. Grad ozbiljno mora početi razmišljati o uvođenju turističkih zona s prilagođenim radnim vremenom ugostiteljskih objekata.

Zagreb mora brinuti o svojim festivalima jer malo po malo postali smo upravo po festivalima prepoznatljivi. Zagreb film festival, In Music, Animafest, Zagreb Dox, subversive festival, Festival novog cirkusa i drugi da ne nabrajam, postali su već poznati izvan granica Hrvatske. Zagreb s tim sadržajima mora izaći na strana tržišta i ponuditi jasno strukturiran sadžaj i proizvod na turističkim sajmovima. Mislim da trenutna gradska uprava nema ideju i viziju razvoja turizma u gradu Zagrebu.

>>> TOMISLAV STOJAK O ZAGREBU, KOSORU, BANDIĆU I IZBORIMA: ‘Želim da nas građani gledaju kao političare iz kvarta’

>>> DOMINIK ETLINGER: ‘Bandić ostavlja dojam da je umoran i nefokusiran’


Komentari