Mrak Taritaš i Bandić najizgledniji za drugi krug: Evo tko će prevagnuti i zahvaljujući kome

UrukaloviC/Kralj/ PIKSELL

Utrka za čelo Zagreba u potpunosti je neizvjesna, a dvije najveće stranke HDZ i SDP i dalje nemaju svoje kandidate.

Anketa u kojoj se istraživalo kotiranje kandidata za gradonačelnika Zagreba potvrdila je kako će dvije najveće stranke u Zagrebu doživjeti potpuni debakl. Anketa je napravljena po narudžbi jedne od stranaka, a provedena je na tisuću birača u Zagrebu u vremenskom periodu od 21. do 24. veljače.

Trenutni gradonačelnik Milan Bandić po ovom istraživanju dobiva 28,1% posto glasova, Sandra Švaljek 24 posto, Anka Mrak Taritaš 26,7 posto. Predsjednik HDZ-ove gradske organizacije Andrija Mikulić samo 3,6 posto glasova. Veću potporu od Mikulića uživaju Ivan Pernar koji je dobio 3,7 posto, a obojicu je prešla Bruna Esih s postotokom 5,1.

Ukoliko bi Milan Bandić u Zagrebu osvojio najviše glasova u prvom krugu, to mu ipak ne bi donijelo izravnu pobjedu. U drugi krug s njim ulazi Anka Mrak Taritaš (HNS).


Anketa je provedena prije nego što je SDP na mala vrata odlučio podržati Mrak Taritaš. Po njoj, Švaljek je pala na treće mjesto s 24 posto podrške, a Mrak Taritaš izbila na drugo mjesto i u borbu za drugi krug. Također je provedena prije nego što je Švaljek predstavila svoj sedmeročlani stručni tim i kampanju u kojoj će isticati da je jedino ona nezavisna kandidatkinja koja može donijeti promjenu Zagrebu.

Bandić je još favorit u prvom krugu s 28 posto podrške, ali itekako svjestan kako će ovo biti jedna od većih borbi. To pokazuje i činjenica da je sam spomenuo mogućnost poraza, što do sada nikad nije. U posljednjih osam godina je inače uvijek on bio pobjednik svih anketa za drugi krug.

>>>ANKA MRAK TARITAŠ: ‘Iznenađena sam Bandićevim planom da se bavi humanitarnim radom’

U bitku za Zagreb u utorak se pridružio i Most koji će za gradonačelnika kandididirati Marka Sladoljeva. On je vjeroučitelj, saborski zastupnik Mosta i član onog dijela Bad Blue Boysa koji su se borili protiv Zdravka Mamića. Njegovo ime nije testirano ovom anketom, a u Mostu su uvjereni da će poremetiti postojeći odnos snaga.

>>>Most ima iznenađenje za Zagreb: Kandidat za gradonačelnika blizak krugovima Bad blue boysa

Prvi krug izbora za gradonačelnika

Milan Bandić 28,1%

Anka Mrak Taritaš 26,7%

Sandra Švaljek 24%

Mirando Mrsić 5,4%

Bruna Esih 5,1%

Ivan Pernar 3,7%

Andrija Mikulić 3,6%

Slaven Dobrović 2,5%

Drugi krug izbora za gradonačelnika

Anka Mrak Taritaš 52,4%

Milan Bandić 47,6%

Unatoč ovom ispitivanju koje ide u prilog Mrak Taritaš i činjenici da recentne ankete pokazuju da čak 66 posto ispitanika smatra kako gradonačelnik Zagreba Milan Bandić više ne zaslužuje novi mandat i dalje nije isključeno da bi ga ipak mogao izboriti.

U tomu će mu, kako trenutno situacija izgleda, najveću pomoć pružiti HDZ i SDP koji grandiozno dva mjeseca do izbora “najavljuju kandidate” i nije nemoguće da će žrtvovati nekog politički nejakog kandidata.

>>>SDP će podržati Mrak Taritaš jedino pod ovim uvjetima

>>> 5 RAZLOGA zbog kojih Milan Bandić još uvijek ima najveću potporu birača

Komentari