MOŽE BITI JAKO OPASNO! Zagrepčanka zabrinuta ponudom na Hreliću: ‘Ljudi su pregledavali kutijice lijekova, a prodavač im je tumačio što je za što’

Hrelić (Foto: Matej Markovinović)

Kupovina na zagrebačkom buvljaku Hrelić poprilično je iznenadila, ali i zabrinula jednu Zagrepčanku.

Povodom toga, farmaceutska tehničarka Mirela I. na društvenim mrežama upozorila je građane da ne čine ono što nažalost nije uspjela spriječiti na licu mjesta. Naime, pored odjeće, CD-ova te raznog namještaja, zamijetila je kutiju prepunu lijekova. Našli su se tu razni lijekovi protiv bolova, povišenog tlaka, antihistaminici i dr.

“Iako je današnji posjet slavnom sajmu imao jednu sasvim drugu potragu (uspješno odrađenu i pomalo također sramotnu) ostala sam itekako zabrinuta kutijom punom lijekova. Ono što je još zapanjujuće da se upravo oko ove kutije i “prodajnog mjesta” nalazilo nekoliko vidno socijalno ugroženih osoba koje su tražile i pregledavale kutijice po 5 kuna u potrazi za lijekom protiv bolova, a “prodavač” je tumačio što je za što”, upozorila je ljude Mirela.

“Zgrožena zamolila sam ljude da to ne kupuju i da lijekove potraže u ljekarni Crvenog Križa”, dodala je.

Povodom toga, poslala je apel nadležnim institucijama.

“Tražim i razmišljam kako da ovaj događaj komentiram, ovu situaciju koja će biti ovdje i iduće nedjelje. Koga da kontaktiram, koga da upozorim, kako da upozorim…ne znam. Znam samo da je ovo strašno opasno i apeliram na one koji imaju ovlasti da ovo sklone, jer kao što možete vidjeti ne radi se o vitaminima već ozbiljnim lijekovima koje će netko kupiti.”, zaključila je farmaceutkinja.

HALMED:’ Građani se izlažu velikom riziku’

O pravilnom načinu zbrinjavanja lijekova i prodaji na crnu, upitali smo HALMED, a oni su nam odgovorili sljedeće:

“Način čuvanja lijeka određuje se tijekom postupka davanja odobrenja za stavljanje lijeka u promet, a ta se odluka donosi temeljem farmaceutskih podataka o lijeku koji sadržavaju rezultate ispitivanja stabilnosti lijeka u različitim uvjetima čuvanja s obzirom na različite stupnjeve temperature i vlage. Uvjeti u kojima se lijek mora čuvati navode se u informacijama o lijeku, odnosno, u sažetku opisa svojstava lijeka, namijenjenom zdravstvenim radnicima, te uputi o lijeku, namijenjenoj pacijentima te na pakiranju lijeka. Čuvanjem lijeka na odgovarajući način osigurava se i njegova kakvoća, djelotvornost i sigurnost primjene.

Lijekove je potrebno čuvati u originalnom pakiranju i na propisani način te ih primjenjivati u roku valjanosti s obzirom na to da je moguće da se fizikalno-kemijska svojstva lijeka naruše u slučaju neprimjerenoga čuvanja lijeka te nakon isteka definiranoga roka valjanosti. Primjerice, moguće su promjene u izgledu ili boji tableta/čepića; otopine se mogu zamutiti i sl. Pacijenti bi trebali znati da da se na pakiranju lijeka i uputi o lijeku nalaze važni podaci poput roka valjanosti lijeka, doziranja, načina primjene i čuvanja lijeka. Uz svaki lijek priložena je i uputa o lijeku koja se može pronaći i u bazi lijekova na internetskim stranicama HALMED-a.

Pojedini lijekovi uvijek se čuvaju u hladnjaku. U takvim je slučajevima u uputi odnosno na pakiranju lijeka jasno navedeno sljedeće: „Čuvati u hladnjaku“. Također, pojedine lijekove, poput primjerice antibiotskih oralnih suspenzija je nakon prvoga otvaranja i pripreme potrebno čuvati u hladnjaku, na način naveden u uputi/pakiranju.

Savjetujemo da se iz mjera predostrožnosti lijek svakako čuva onako kako je propisano u uputi i na pakiranju lijeka kako bi se osigurala odgovarajuća kakvoća lijeka, samim time i sigurnost i učinkovitost lijeka.

Ovim putem uputili bismo pacijente da lijekove, iz sigurnosnih razloga, kupuju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima, odnosno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet lijekovima na malo, jer se tamo nalaze provjereni i odobreni lijekovi.

Također, pacijenti se prije primjene lijekova, o njihovom izboru i pravilnoj primjeni, trebaju savjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. Kupnjom lijekova na crnom tržištu građani svoje zdravlje izlažu velikom riziku jer je lijekove koji se nude putem ilegalnog distribucijskog lanca nemoguće kontrolirati (npr. lijekovi mogu biti neispravno skladišteni i transportirani, a samim time i oštećeni i neispravni za primjenu) i iznimno je velika pojavnost krivotvorina opasnih po život i zdravlje pacijenta”, priopćili su.

Policija: ‘Obavijestite nas ako vidite nelegalnu prodaju’

Iz Policijske uprave zagrebačka poručuju građanima da ako vide nelegalnu prodaju lijekova o tome obavijeste policiju na broj 192.

“Policijski službenici će izlaskom na mjesto događaja provesti potrebite mjere i radnje s ciljem utvrđivanja okolnosti događaja, odnosno provesti će kriminalističko istraživanje kada postoji osnova sumnje da se priprema ili je počinjeno kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti ili prekršaj”, priopćili su nam.


Komentari