Most: ‘Zdravstvo žrtvovano zbog ‘igara prijestolja”

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Saborski zastupnici Mosta poručili su u srijedu kako je hrvatsko zdravstvo žrtvovano zbog političkih ‘igara prijestolja’ i stabilnosti unutar HDZ-a te da mu, zbog nerada resornog ministra Milana Kujundžića, prijeti kolaps koji neće moći riješiti idućih nekoliko Vlada.

“Došlo je vrijeme da napokon kažemo dosta Kujundžiću jer se razlozi za njegov opoziv samo gomilaju”, kazao je čelnik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare u Saboru. Podsjetio je i kako je prošlo gotovo 80 dana od njihovog podnošenja zahtjeva za opozivom ministra, iako je krajnji propisani rok za raspravu 30 dana.

Zdravstvo žrtvovano zbog ‘igara prijestolja’

“Naše zdravstvo žrtvovano je zbog ‘igara prijestolja’. Toliko im je bilo bitno ne održati raspravu o opozivu tijekom ljeta da je premijeru Plenkoviću promaklo ono što se valja iza brda, pa ga je sada dočekala eskalacija svih problema koje smo mi pobrojali još lani, a i sada prije ljeta”, poručio je. Suštinsko neprovođenje zdravstvenih reformi je, poručuju ‘mostovci’, ono na što ta stranka stalno upozorava.

“Vidimo eskalaciju problema s veledrogerijama, odnosno financijsku neodrživost sustava zdravstva na ovaj način koja je rezultirala blokadom Veteranske bolnice u Kninu. Eskalira situacija unutar bolnica, unutar sustava primarne zdravstvene zaštite pa primjerice od nove godine tri pedijatra u Zadru ide u mirovinu i četiri tisuće djece ostaje bez skrbi, a da ne pričamo o situacijama u drugim krajevima u Hrvatskoj. Dočekala ga je i situacija sa zdravstvenim kadrom u vidu proloma nezadovoljstva medicinskih sestara zbog dugogodišnjeg zanemarivanja te priče, ali i liječničke struke”, kazala je Ines Strenja.

Tako je, kaže, gotovo ispod radara prošla ‘Rujanska deklaracija’ tri krovne liječnike organizacije koje su rekle da je sustav pred slomom i neodrživ, tražeći hitan sastanak s premijerom koji ih još nije primio. Podsjetila je i kako je prošli tjedan Europska federacija liječničkih sindikata, nakon 6 mjeseci monitoringa i utvrđenih preko 3 milijuna sati godišnje prekovremenih sati, za koje liječnici nisu adekvatno plaćeni, odlučila Hrvatsku prijaviti Međunarodnoj organizaciji rada.
„Cijelo vrijeme se apelira na humanost liječnika i medicinskih sestara, ali kada više ne možete raditi sa satnicom kojom ste opterećeni, odlazite u drugu zemlju. Preko 850 liječnika je otišlo, a skoro tisuću ih je već kompletiralo dokumentaciju. Najveći problem su uvjeti rada, neplaćanje prekovremenih sati, ali sve se to može urediti. Ako liječnici povuku potpisanu suglasnost za prekovremene sate, u 48 sati imat ćemo slom sustava“, upozorila je Strenja.

Skandalozno da Mikulić bude na čelu zagrebačkog izbornog stožera K. G. Kitarović

Petrov je skandaloznim ocijenio najave o imenovanju glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića voditeljem zagrebačkog izbornog stožera HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović.
„To je skandalozno i sukob interesa. Kako će poduzetnici u Zagrebu reagirati na to kad im se obrati Mikulić u ime stožera, a ujedno je i glavni inspektor. Nevjerojatno da pored, kako se često u HDZ-u hvale, svih stotina tisuća članova koje imaju ne mogu pronaći jednu kvalitetnu osobu za radi taj posao, nego imenuju glavnog državnog inspektora“, ustvrdio je Petrov.


Komentari