Most predlaže ukidanje naknade koja se plaća i nakon prestanka rada trgovačkog društva

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Mosta Božo Petrov i Mislav Kraljević, voditelj Savjeta Mosta za financije, gospodarstvo i poduzetništvo, na konferenciji za novinare predstavili su izmjene Zakona o trgovačkim društvima. Most predlaže ukidanje naknade za čuvanje poslovnih knjiga i dokumentacije u HGK, nakon prestanka rada trgovačkog društva.

“I ovaj zakon, kao i naši ostali prijedlozi, pokazuje u kojem smjeru želimo ići i u kojem pravcu Hrvatska treba krenuti – putem poreznog rasterećenja, te efikasne, male i jeftine javne uprave koja radi u korist građana i poduzetnika. Most se protivi novim nametima i nudi konkretna rješenja za male i srednje poduzetnike i zaposlenike realnog sektora, koji su glavni dionici stvaranja novih vrijednosti u Hrvatskoj. Naš ekonomski program, kao i ovaj zakon osmislio je Mislav Kraljević s timom ljudi iz realnog sektora”, rekao je Petrov.

Mislav Kraljević je istaknuo kako su odredbe ovog zakona, koje su na snazi od travnja 2019., u suprotnosti s važećim ciljevima i strategijama za razvoj poduzetništva Hrvatske i EU, a ovakvim mjerama Vlada nas vodi na začelje EU.

“Zbog smanjivanja svih oblika nameta poduzetnicima predlaže se ukidanje obveze plaćanja naknade za čuvanje poslovnih knjiga i dokumentacije društva te predlažemo da se dokumentacija pohranjuje u sudskim registrima nadležnih sudova. Apeliramo da se podzakonskim aktima dozvoli čuvanje dokumentacije u elektroničkom obliku i time pojednostavi postojeća praksa“, pojasnio je Kraljević.


Komentari